Kasza jaglana Królowa anty-śluzowa

Kasza jaglana. Królowa anty-śluzowa. Pogromca kataru. Idealne wsparcie przy infekcji.

Nie doceniamy wspierającego aspektu żywienia w trakcie chorób. I choć zioła i preparaty ziołowe zostały zaakceptowane przez świat medycyny jako alternatywę do leków, to żywienie kuleje. I tu nie chodzi o aspekt leczniczy, a wspierający. Choć bardzo często dobrze i celnie, a przede wszystkim indywidualnie dobrana dieta może mieć wymiar leczniczy.

 


Dziś o kaszy jaglanej, która świetnie sprawdza się podczas przeziębienia i infekcji przebiegającej z nadprodukcją śluzu.


 

Dlaczego warto włączyć kaszę jaglaną w trakcie infekcji?

Po 1. kasza jaglana jest lekkostrawna. Nie obciąża więc układu pokarmowego w trakcie infekcji i pozostawia więcej energii na walkę z infekcją.

Po 2. kasza jaglana ma właściwości przeciwwirusowe. Zawiera ogrom substancji odżywczych, które wspierają organizm w trakcie infekcji wirusowych.

Po 3. kasza jaglana jest alkalizująca. To znaczy pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. „Odkwasza organizm”, zwiększa jego odporność i w przeciwieństwie do żywności o charakterze kwasotwórczym (które przeważają w diecie współczesnego człowieka) nie okrada organizmu z minerałów.

Po 4. kasza jaglana ma właściwości osuszające, odflegmia. Dlatego szczególnie polecana jest przy infekcjach przebiegających z nadprodukcją śluzu, w tym katar, mokry kaszel, spływająca wydzielina po gardle, zapalenie ucha itp. Jej moc osuszania nasila się po wcześniejszym uprażeniu.

 

Jak prażyć kaszę jaglaną?

Na suchą patelnie wsyp suchą kaszę jaglaną. A następnie na małym ogniu upraż (od czasu do czasu mieszając) do uzyskania lekko orzechowego aromatu (pilnuj żeby się nie spaliła).

Następnie kaszę opłucz pod bieżącą, ciepłą wodą i wrzuć na wrzątek. Gotuj pod przykryciem, z odrobinką soli do czasu aż wchłonie całą wodę. Jeśli ma być sypka w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody.

 

Z czym ją podawać?

Uprażoną kaszę jaglaną możesz dodać do krupniku jaglanego, który jest idealny podczas przeziębienia (przepis w e-booku TALERZ CIEPŁEJ ZUPY lub na blogu w przepisach). Ja oprócz krupniku, bardzo lubię przygotowywać kaszę jaglaną na śniadanie z ciepłymi, ugotowanymi owocami, z dodatkiem kremu migdałowego i orzechów. Dobrze smakuje z masłem.

 

Dziwny posmak goryczy.

Wiele osób skarży się na dziwny posmak goryczy w kaszy jaglanej. Ja kupuję wersje ekologiczne i w nich tego nie wyczuwam.

Jeśli jesteście wrażliwi na odczuwanie posmaku goryczy warto spróbować z prażeniem lub z moczeniem kaszy przez noc.

Najlepiej, najpierw kaszę uprażyć, a następnie przesypać do słoika z zimną wodą, zostawić na noc. Rano wypłukać i ugotować.

 

 


Kasza jaglana w wzmocnionej, prażonej, osuszającej wersji to moim zdaniem idealne wsparcie dla organizmu podczas infekcji przebiegających z nadprodukcją śluzu.

 

Dla zdrowia Rodziny,

JM.

4 odpowiedzi

    1. Polecam prażyć przy zaśluzowaniu, infekcji przebiegającej z katarem, mokrym kaszlem. Na codzień płuczę, moczę, a pracę tylko gdy infekcja śluzowa do domu zawita.

  1. Kaszę jaglaną wystarczy przed gotowaniem, zalać wrzątkiem i ok pół minuty pomieszać. Potem wylać na sito, przepłukać i jest gotowa do dalszego etapu gotowania. Nie ma wtedy gorzkiego smaku. Jeśli to nie pomoże tzn, że jest już bardzo stara.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook