Kasza jaglana. Królowa anty-śluzowa. Pogromca kataru. Idealne wsparcie przy infekcji.
Nie doceniamy wspierającego aspektu żywienia w trakcie chorób. I choć zioła i preparaty ziołowe zostały zaakceptowane przez świat medycyny jako alternatywę do leków, to żywienie kuleje. I tu nie chodzi o aspekt leczniczy, a wspierający. Choć bardzo często dobrze i celnie, a przede wszystkim indywidualnie dobrana dieta może mieć wymiar leczniczy.
Dziś o kaszy jaglanej, która świetnie sprawdza się podczas przeziębienia i infekcji przebiegającej z nadprodukcją śluzu.
Dlaczego warto włączyć kaszę jaglaną w trakcie infekcji?
Po 1. kasza jaglana jest lekkostrawna. Nie obciąża więc układu pokarmowego w trakcie infekcji i pozostawia więcej energii na walkę z infekcją.
Po 2. kasza jaglana ma właściwości przeciwwirusowe. Zawiera ogrom substancji odżywczych, które wspierają organizm w trakcie infekcji wirusowych.
Po 3. kasza jaglana jest alkalizująca. To znaczy pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. „Odkwasza organizm”, zwiększa jego odporność i w przeciwieństwie do żywności o charakterze kwasotwórczym (które przeważają w diecie współczesnego człowieka) nie okrada organizmu z minerałów.
Po 4. kasza jaglana ma właściwości osuszające, odflegmia. Dlatego szczególnie polecana jest przy infekcjach przebiegających z nadprodukcją śluzu, w tym katar, mokry kaszel, spływająca wydzielina po gardle, zapalenie ucha itp. Jej moc osuszania nasila się po wcześniejszym uprażeniu.
.
Jak prażyć kaszę jaglaną?
Na suchą patelnie wsyp suchą kaszę jaglaną. A następnie na małym ogniu upraż (od czasu do czasu mieszając) do uzyskania lekko orzechowego aromatu (pilnuj żeby się nie spaliła).
Następnie kaszę opłucz pod bieżącą, ciepłą wodą i wrzuć na wrzątek. Gotuj pod przykryciem, z odrobinką soli do czasu aż wchłonie całą wodę. Jeśli ma być sypka w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody.
.
Z czym ją podawać?
Uprażoną kaszę jaglaną możesz dodać do krupniku jaglanego, który jest idealny podczas przeziębienia (przepis znajdziesz w e-bookach: KASZA JAGLLANA: Antyśluzowa Królowa, a także w TALERZU CIEPŁEJ ZUPY lub na blogu w przepisach). Ja oprócz krupniku, bardzo lubię przygotowywać kaszę jaglaną na śniadanie z ciepłymi, ugotowanymi owocami, z dodatkiem kremu migdałowego i orzechów. Dobrze smakuje z masłem.
.
Dziwny posmak goryczy.
Wiele osób skarży się na dziwny posmak goryczy w kaszy jaglanej. Ja kupuję wersje ekologiczne i w nich tego nie wyczuwam.
Jeśli jesteście wrażliwi na odczuwanie posmaku goryczy warto spróbować z prażeniem lub z moczeniem kaszy przez noc.
Najlepiej, najpierw kaszę uprażyć, a następnie przesypać do słoika z zimną wodą, zostawić na noc. Rano wypłukać i ugotować.
.
Kasza jaglana w wzmocnionej, prażonej, osuszającej wersji to moim zdaniem idealne wsparcie dla organizmu podczas infekcji przebiegających z nadprodukcją śluzu, a także w codziennej diecie.
.
Dla zdrowia Rodziny,
JM.
.
4 odpowiedzi
Witam, może glupie pytanie, ale.. Trzeba parzyć kasze jaglana przed gotowaniem za każdym razem? Pozdrawiam
Polecam prażyć przy zaśluzowaniu, infekcji przebiegającej z katarem, mokrym kaszlem. Na codzień płuczę, moczę, a pracę tylko gdy infekcja śluzowa do domu zawita.
Kaszę jaglaną wystarczy przed gotowaniem, zalać wrzątkiem i ok pół minuty pomieszać. Potem wylać na sito, przepłukać i jest gotowa do dalszego etapu gotowania. Nie ma wtedy gorzkiego smaku. Jeśli to nie pomoże tzn, że jest już bardzo stara.
Zgadzam się. Niskiej jakości, źle przechowywane i nieświeże kasze mają gorzki posmak.