Zdrowie Maluszka zaczyna się (już) od Mamy brzuszka

 

Siejąc zboże.. to, co z niego wyrośnie zależy od pogody, jakości gleby, dostępu do światła i wody, zanieczyszczeń środowiska. To warunki środowiskowe kształtują płód rolny, jakim jest ziarno.

 

Podobnie jest z Płodem, jakim jest Dziecko.

Dla Maleńkiej istoty, która rozwija się w łonie, środowiskiem jest organizm Mamy. Na jego rozwój wpływa dieta i stan odżywienia, stopień zanieczyszczenia organizmu, aktywność fizyczna, stres, używki, jakość powietrza…
Kondycja organizmu przyszłej Mamy przed poczęciem, w ciąży, rodzaj porodu i sposób karmienia noworodka także mają istotny wpływ w kształtowaniu zdrowia Nowego Życia.

 

Dieta ma ogromne znaczenie w kształtowaniu zdrowia Mamy i Maleństwa.

W zależności od tego, co jemy wpływamy na odżywienie organizmu i jego stopień zanieczyszczenia. Przez łożysko przechodzą wszystkie „dobre” ale i niekorzystne i szkodliwe substancje. Przechodzą także pasożyty, grzyby i bakterie. Bardzo często przyczyną wielu problemów zdrowotnych są właśnie ww. niechciani lokatorzy, o których nieświadomie dbamy i karmimy nieodpowiednią dietą (są w większości z nas, ale dopóki układ odpornościowy jest silny, nie rozwijają się i ich obecność przebiega bezobjawowo. A czasami nie łączymy niektórych dolegliwości z ich obecnością).

Mając na uwadze dietę, utarło się, że w ciąży kobieta musi „więcej jeść”. Ale to, że przyszła Mama je dużo, nie zawsze oznacza, że jej organizm jest odpowiednio odżywiony.

 

Kobieta w ciąży MUSI dbać o to co je, by w pełni zaspokoić (zwiększone w ciąży) zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

W jej brzuszku rozwija się Nowe Życie, które, by móc rozwijać się prawidłowo potrzebuje wszystkich składników odżywczych. Dobrze przyswajalne białko, węglowodany złożone, dobre tłuszcze, witaminy i minerały… tak niewiele, a tak trudno zaspokoić zapotrzebowanie.

Pamiętajmy, że organizm w pierwszej kolejności zaspokaja potrzeby MAMY. A tylko to, co zostanie wędruje pępowiną do Dziecka. (Pomimo niektórych opinii uważam, że wyjątkiem jest wapń. Jeśli w diecie Mamy nie ma wystarczającej ilości wapnia…to Płód pobiera go z kości i zębów Żywicielki (dlatego bardzo często w ciąży psują się zęby). Osobiście, całą ciążę i okres karmienia piersią suplementuję wapń i magnez).

 

Okres ciąży to dobry moment na zmianę jakości diety.

Warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków bogatych w: owoce i warzywa, ekologiczne oleje tłoczone na zimno, orzechy, kasze i mąki pełnoziarniste, dobrej jakości mięso i jajka, mleczne produkty fermentowane (kefir, maślanka), masło.

Polecam:

  • Białe pieczywo zamienić na ciemne, pełnoziarniste. Najlepiej na zakwasie.
  • Warzywa i owoce kupować u sprawdzonych  dostawców, ekologiczne.
  • W miarę możliwości wybierać wysokiej jakości mięsa i jaja z wolnego wybiegu.
  • Dodawać do potraw oleje: lniany, oliwę, słonecznikowy, z pestek dyni, wiesiołka.
  • Do każdego posiłku jeść dużą ilość warzyw (gotowanych i surowych).
  • Napoje wymienić na świeże soki owocowe i warzywne.
  • Jogurt owocowy zastąpić jogurtem naturalnym (np. z owocami).
  • Słodkie, przetworzone przekąski (puste kalorie, źródło cukru rafinowanego) zamieniać na świeże/suszone owoce i orzechy.
  • Gotowe mieszanki przypraw (pełne glutaminianu sodu) zamienić na świeże/suszone zioła.
  • Sztuczne słodziki (zakazane w ciąży) zamienić na miód lub przestać słodzić.
  • Nie żuć gum, szczególnie „bez cukru” (zawierają aspartam, acesulfam K i inne słodziki mogące mieć niekorzystny wpływ na zdrowie Mamy i płodu).
  • Sól kamienną zamienić na sól himalajską.
  • Nie zapominajmy o piciu wody, która jest niezbędna do prawidłowego nawodnienia organizmu.

 

Odpowiednia dieta, bogata w witaminy i minerały, pozbawiona cukru rafinowanego i innych wysoko przetworzonych produktów zmniejszy ryzyko powstawania obrzęków (zatrzymywania wody), da lepsze samopoczucie, a przede wszystkim będzie miała pozytywny wpływ na rozwój Maleńkiej Istotki rozwijającej się w Mamy brzuszku.

 

Dla zdrowia Maluszków (i ich Mam),

JM.

 

Wkrótcce: jak przygotować się do ciąży?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie