Przepis mocy: syrop z mniszka lekarskiego

1 godzina
3 słoiczki

Mniszek lekarski to pospolita roślina, która rośnie na łąkach, trawnikach i pastwiskach. Najlepszy czas na zbiór to okres od 20 kwietnia do 13 maja (najlepiej przed południem w suchy i słoneczny dzień).


Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym środkiem na ból gardła, kaszel i przeziębienie. A wzmocniony tymiankiem ma dodatkowo działanie wykrztuśne.

Składniki:

ok. 500 kwiatów mniszka lekarskiego;

1 litr wody;

1 cytryna;

1 kg cukru;

opcjonalnie: łyżeczka tymianku;

Przygotowanie:

1. Zebrane główki kwiatów rozkładamy na dworze, na białym papierze lub ścierce aby pozbyć się lokatorów;

2. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy pokrojoną cytrynę (wcześniej wyszorowaną);

3. Odstawiamy na 5 godzin, a następnie gotujemy 30 minut na wolnym ogni, pod przykryciem;

4. Następnego dnia przecedzamy przez gazę, dodajemy cukier, tymianek (opcjonalnie) i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstego syropu;

5. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 5-10min, a następnie odwracamy do góry dnem;

6. Zażywamy łyżkę syropu 3 razy dziennie.

Data ważności: do następnych zbiorów, a po otwarciu przechowywać w lodówce.

Share on print
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook