1 godzina
3 słoiczki

Mniszek lekarski to popularna roślinka, która rośnie na łąkach, trawnikach i pastwiskach. Najlepszy czas na zbiór to okres od 20 kwietnia do 13 maja (najlepiej przed południem w suchy i słoneczny dzień).

Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym środkiem na ból gardła, kaszel i przeziębienie. A wzmocniony tymiankiem ma dodatkowo działanie wykrztuśne.

Łyżeczka (w przypadku Dzieci) oraz łyżka (dorośli) przyjmowana 1-2 razy dziennie w okresie jesieni i zimy, przyjemnie wspiera odporność.

Przedstawiam Wam dwa przepisy: jeden na syrop, który poddam gotowaniu, a drugi na surowo.

Składniki:

Syrop poddany gotowaniu:

  • ok. 500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 0.7-0.8 litrowy słoik miodu lub 1 kg cukru
  • opcjonalnie: łyżeczka tymianku

 

Syrop na surowo:

(Proporcje na 1 słoiczek)

  • 50 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 plastry świeżego imbiru

Przygotowanie:

Syrop poddany gotowaniu:

  1. Zebrane główki kwiatów rozkładam na dworze, na białym papierze lub ścierce aby pozbyć się lokatorów.
  2. Przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i dodaję pokrojoną cytrynę (wcześniej wyszorowaną).
  3. Odstawiam na 5 godzin, a następnie gotuję 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.
  4. Następnego dnia przecedzam przez gazę, dodaję miód lub cukier, tymianek (opcjonalnie) i gotuję na wolnym ogniu do uzyskania gęstego syropu.
  5. Przelewam do słoików i pasteryzuję 10min, a następnie słoiczek odwracam do góry dnem.
  6. W infekcji zażywam łyżeczkę syropu 3 razy dziennie.

Data ważności: do następnych zbiorów, a po otwarciu przechowywać w lodówce.

 

Syrop na surowo:

  1. Do czystego, wyparzonego i suchego słoika wkładam świeże kwiaty mniszka.
  2. Zalewam miodem (tak, aby wszystkie kwiaty zostały zamoczone).
  3. Odkładam w ciemne miejsce na 10 dni, ale codziennie mieszam tak, aby syrop nie uległ popsuciu.
  4. P0 10 dniach przecedzam miód od kwiatów, przez gazę lub sito do innego słoika. (Jeśli miód jest gęsty, można słoik z mieszaniną włożyć do naczynia z ciepłą wodą, nie przekraczającą 40 stopni, do czasu aż miód zmięknie).
  5. Przechowuję w lodówce.

Data ważności: 2-3 miesiące w warunkach chłodniczych.

 

 

Dla zdrowia Dzieci i Rodziny,

JM.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie