Mniszek lekarski to pospolita roślina, która rośnie na łąkach, trawnikach i pastwiskach. Najlepszy czas na zbiór to okres od 20 kwietnia do 13 maja (najlepiej przed południem w suchy i słoneczny dzień).
Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym środkiem na ból gardła, kaszel i przeziębienie. A wzmocniony tymiankiem ma dodatkowo działanie wykrztuśne.
ok. 500 kwiatów mniszka lekarskiego;
1 litr wody;
1 cytryna;
1 kg cukru;
opcjonalnie: łyżeczka tymianku;
1. Zebrane główki kwiatów rozkładamy na dworze, na białym papierze lub ścierce aby pozbyć się lokatorów;
2. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy pokrojoną cytrynę (wcześniej wyszorowaną);
3. Odstawiamy na 5 godzin, a następnie gotujemy 30 minut na wolnym ogni, pod przykryciem;
4. Następnego dnia przecedzamy przez gazę, dodajemy cukier, tymianek (opcjonalnie) i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstego syropu;
5. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 5-10min, a następnie odwracamy do góry dnem;
6. Zażywamy łyżkę syropu 3 razy dziennie.
Data ważności: do następnych zbiorów, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.