Mniszek lekarski to popularna roślinka, która rośnie na łąkach, trawnikach i pastwiskach. Najlepszy czas na zbiór to okres od 20 kwietnia do 13 maja (najlepiej przed południem w suchy i słoneczny dzień).
Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym środkiem na ból gardła, kaszel i przeziębienie. A wzmocniony tymiankiem ma dodatkowo działanie wykrztuśne.
Łyżeczka (w przypadku Dzieci) oraz łyżka (dorośli) przyjmowana 1-2 razy dziennie w okresie jesieni i zimy, przyjemnie wspiera odporność.
Przedstawiam Wam dwa przepisy: jeden na syrop, który poddam gotowaniu, a drugi na surowo.
Syrop poddany gotowaniu:
Syrop na surowo:
(Proporcje na 1 słoiczek)
Syrop poddany gotowaniu:
Data ważności: do następnych zbiorów, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Syrop na surowo:
Data ważności: 2-3 miesiące w warunkach chłodniczych.
Dla zdrowia Dzieci i Rodziny,
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.