Przepis mocy: syrop z mniszka lekarskiego

Kwiecień to zdecydowanie czas kwitnienia pełnego mocy mniszka lekarskiego. Warto zabrać się za przygotowanie syropu z tej łąkowej rośliny, ogrodowego chwastu (który potocznie nazywany jest „mleczem”). Na czarną godzinę jak znalazł!

Mniszek lekarski to pospolita roślina, która rośnie na łąkach, trawnikach i pastwiskach. Najlepszy czas na zbiór to okres od 20 kwietnia do 13 maja (najlepiej przed południem w suchy i słoneczny dzień).


Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym środkiem na ból gardła, kaszel i przeziębienie. A wzmocniony tymiankiem ma dodatkowo działanie wykrztuśne.


Składniki:

  • ok. 500 kwiatów mniszka lekarskiego;
  • 1 litr wody;
  • 1 cytryna;
  • 1 kg cukru;
  • opcjonalnie: łyżeczka tymianku;

Przygotowanie:

  1. Zebrane główki kwiatów rozkładamy na dworze, na białym papierze lub ścierce aby pozbyć się lokatorów;
  2. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy pokrojoną cytrynę (wcześniej wyszorowaną);
  3. Odstawiamy na 5 godzin, a następnie gotujemy 30 minut na wolnym ogni, pod przykryciem;
  4. Następnego dnia przecedzamy przez gazę, dodajemy cukier, tymianek (opcjonalnie) i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gestego syropu;
  5. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 5-10min, a następnie odwracamy do góry dnem;
  6. Zażywamy łyżkę syropu 3 razy dziennie.

Data ważności: do następnych zbiorów, a po otwarciu przechowywać w lodówce.

Na zdrowie!

Źródło: Magdalena Gorzkowska, Zioła: jak zbierać, przetwarzać, stosować.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.