1 godzina
Do obiadu na dwa dni

Buraczki to zdecydowanie Nasz ulubiony warzywny dodatek do obiadu. Jesteśmy buraczkożercami.

Spróbujcie tego przepisu, są przepyszne.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 duża lub 2 małe cebulę,
  • 1 papryka (ja lubię tą długą, słodką),
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej,
  • 3 łyżki oleju lnianego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • Szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego, z agawy lub płynnego miodu,
  • Garść natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj dokładnie, wrzuć na wrzątek i gotuj pod przykryciem około 20-30 minut.
  2. Gdy ostygną obierz je i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach (ja używam do tego robota kuchennego) razem z obraną  cebulą i dokładnie umytą papryką.
  3. Dopraw solą, pieprzem i octem. Dodaj ocet, syrop lub miód i olej lniany.
  4. Natkę drobno posiekaj, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj.
  5. Można jeść od razu ale najlepiej smakują jak chwilę postoją w lodówce.

 

Smacznego! 🙂

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook