Przepis na: przepyszny kruszon z owocami: bez pszenicy, mleka i cukru!

45 minut + pieczenie
Blacha 20x20cm lub 30×15

Przepis na kruszon z owocami bez: pszenicy, cukru i mleka krowiego! Proste i szybkie w wykonaniu, przepyszne ciasto, z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Składniki:

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki kokosowej (można rozdrobnić wiórki, na przykład w TM) lub mąki migdałowej – na kokosie wychodzi delikatniejsze
  • 1,5 szklanki mąki owsianej (można rozdrobnić płatki owsiane)
  • 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego
  • szczypta soli kamiennej
  • 200g masła (82% lub klarowane)
  • szczypta wanilii (opcjonalnie, ale nadaje fajny zapach)

 

OWOCE:

  • jako baza: 4 jabłka
  • jako dodatek: 1,5 szklanki dowolnych owoców (na przykład borówek/jagód/śliwek/malin/truskawek)
  • 0,5 szklanki owoców do posypania
  • szczypta kardamonu

(Na widocznym zdjęciu użyłam jabłek z borówkami, ale tak na prawdę wszystkie owoce jagodowe, a także ich mix- świetnie się komponują)

Potrzebujesz także: blaszki i papieru do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i ugnieć rękoma, do połączenia składników. Rzadko się zdarza, że się kruszy – wtedy podlej dwoma łyżkami wody.
  2. Następnie włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
  3. W tym czasie do garnka z grubym dnem wlej 3 łyżki wody i dodaj: obrane oraz pokrojone w drobną kostkę jabłka wraz z wybranymi owocami.
  4. Po zagotowaniu, gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, do czasu aż owoce zmiękną i zgęstnieją (woda wyparuje).
  5. Ciasto podziel na dwie nie-równe części: 3/4 i 1/4.
  6. Na wyłożonej papierem blaszce równomiernie ugnieć palcami 3/4 ciasta.
  7. Piecz około 20 minut, termo obieg, 200 stopni (aż spód ciasta się zarumieni).
  8. Po tym czasie wyłóż ciepłe owoce na podpieczony spód ciasta.
  9. Posyp (rozdrabniając palcami, jak kruszonkę) pozostałą częścią ciasta.
  10. Posyp świeżymi owocami (pół szklanki).
  11. Piecz ponownie około 30 minut, w 200 stopniach, z termo obiegiem.

 

Z foremki najlepiej wyciągnąć po całkowitym ostygnięciu, bo najłatwiej się wtedy kroi i nie kruszy (upiecz dzień wcześniej, niż potrzebujesz).

Jeśli ciacho będzie mało słodkie (rzadko się zdarza)- skrop na talerzu odrobiną świeżego miodu!

 

Czekam na relacje i Wasze kuchenne rewolucje 🙂

Smacznego,

JM.

 

 

Drukuj przepis

6 odpowiedzi

  1. Pani Asiu, czy można użyć mrożonych owoców czy jednak puszczą za dużo wody i ciasto nie wyjdzie?

  2. Zrobiłam już dwa razy! Raz z dodatkiem mąki orkiszowej, bo akurat nie miałam owsianej, drugi raz już zgodnie z przepisem. Świetny przepis. Użyłam świeżych jabłek i dodalam mrożone truskawki. Wszystko idealnie się rozpuściło w garnku i stworzyło świetne wypełnienie dla kruszonki. Wierzch obsypalam mrożonymi borówkami. Dziękuję za przepis i za to, że dzięki Pani inspiracjom latwiej mi dbac o zdrowie rodziny <3

    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami kulinarnymi! Pozdrawiam ciepło:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie