Pyszne naleśniki bez cukru, pszenicy i mleka krowiego

5 minut
15 naleśników

Odbrzuszkowy przepis na naaaaaleśniki, bez pszenicy, bez mleka, bez cukru.

Są pyszne, delikatnie kokosowe i rozpływają się w ustach!

Składniki:

  • 6 jaj
  • 400 ml mleczka kokosowego (tego gęstego – koniecznie czytajcie skład, by poza kokosem i wodą nie było emulgatorów i innych badziewi, ja używam mleczko dostępny pod linkiem)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub jaglanej)
  • szczypta soli kamiennej
  • łyżka smalcu lub oleju kokosowego lub masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Do miski wbij jaja, dodaj mleczko, mąkę ryżową i sól.
  2. Zblenduj składniki na gładką masę.
  3. Na patelnię nałóż trochę tłuszczu, dokładnie rozsmaruj.
  4. Gdy patelnia się nagrzeje zmniejsz kuchnię na średnią moc i usmaż z obu stron.

Ciasto jest delikatne, gdy patelnia będzie wystarczająco nagrzana, naleśniki podczas smażenia nie będą się kruszyły.

 

Z czym podać?

Świetnie smakują ze świeżymi owocami, z domowym musem owocowym lub przetworami (bez cukru). Jako dodatek pasuje też jogurt kokosowy lub naturalne kremy z orzechów. Zamień dżemy, marmolady i inne pełne dodatków przetwory na lepsze wybory, małymi krokami.

 

Smacznego Dużym i Małym,

JM.

Drukuj przepis

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie