13 godzin
6 litrów

Bulion kolagenowy cudownie wspiera układ pokarmowy (sprzyja regeneracji błony śluzowej jelita, w dzisiejszych czasach to szczególnie ważne!), ma korzystny wpływ na skórę, włosy, paznokcie i stawy.

Jest świetnym, naturalnym produktem wzmacniającym i regenerującym organizm.

Jeden z pierwszych przepisów znajdujących się w E-booku TALERZ CIEPŁEJ ZUPY.

Najtrudniejszy spośród e-bookowych przepisów (choć jest bardzo prosty) i zdecydowanie o największej mocy.

 

Składniki:

  • 5-6 litrów wody
  • 6 marchwi
  • 2 pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 3 cebule (mogą być w łupinie)
  • Duża garść natki pietruszki, liści selera i lubczyku (poza sezonem użyj zielone kostki rosołowe- link tutaj lub w formie suszonej po łyżeczcce)
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soli kamiennej, kłodawskiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego niefiltrowanego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta tymianku
  • szczypta kminku
  • Kawałek kapusty białej (opcjonalnie)
  • 1kg kurzych łapek (bez pazurów) lub kości cielęcych/wołowych (pociętych na małe kawałki). Możesz dodać też kawałek innego mięsa. A jeśli chcesz zrobić wzmacniającą zupę mocy, a nie masz ani kości ani łapek, odpowiednie będzie dobrej jakości mięso z kurczaka.

Na początku infekcji warto dorzucić też kawałek imbiru i łyżkę jagód goji.

 


 

PRZEPIS POCHODZI Z E-BOOKA TALERZ CIEPŁEJ ZUPY, w którym znajdziesz dużo więcej wskazówek i przepisów na proste, pyszne i pożywne zupy dla całej Rodziny.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka włóż umyte i podzielone mięso (od kurzych łapek odetnij pazury, a kości podziel na małe kawałki) obrane i przekrojowe na pół warzywa i zalej zimną wodą.
  2. Dodaj łyżkę octu.
  3. Dodaj przyprawy.
  4. Teraz możesz włączyć kuchnię.
  5. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj wywar kolagenowy około 12 godzin (zupa powinna się „pyrkać” na małym ogniu)
Drukuj przepis

34 odpowiedzi

    1. Pierwszy raz jak to robiłam nalałam sobie setę, poczekałam aż zacznie działać i zadzwoniłam do Koleżanki. I wzięłam się za to OSTRYM nożem żeby szybko skończyć.
      Na dzień dzisiejszy już sobie nie polewam ale nadal nie należy to do ulubionych zajęć 😅

      1. U mnie na jednej setce by się nie skończyło…🙈 „Rapki”, tak się u nas te łapki nazywa, są dla mnie nie do przejścia. Kombinujemy za to z innymi mięsami/kośćmi i to mąż je zwykle porcjuje;)

      2. Hahahahahahahahhahahahah! Zrobiłaś mi dzień! 😀 muszę jechać z powrotem do sklepu bo brakuje mi najważniejszego składnika ;D

  1. Cześć, a gdzie kupujesz dobrej jakości kości i łapki? Czy to ważne żeby wybrać ekologiczne tak jak w przypadku innego mięsa?
    Oraz czy warzywa po 6h gotowania nie rozmiękną i niw staną się papką?

    1. Mięsa szukam naokoło, jak wszyscy. Kupuję to, do czego mam dostęp w danej chwili. Jeśli nie mogę znaleźć „eko”, kupuję „nie-eko”. To zawsze będzie lepsze od żywności wysokoprzetworzonej.

  2. Czyli wszytskie składniki wkładamy w tym samym czasie i na ogień? Bez etapów? Ocet wlewam na składnik i dodaje zimna wode?

    1. Można przykryć tylko na początku, żeby zupa się szybciej zagotowała (chociaż ja nie przykrywam), póżniej bez przykrycia.

  3. Czy zupę mocy można przygotować w szybkowarze? Jeśli tak jaki czas gotowania?

    Ogólnie jak się zapatrujesz na gotowanie w szybkowarze?

  4. My posiadamy swój drób biegający po podwórku i jedzący trawkę 😀 czy zamiast tych łapek wystrczy taki kogucik? akurat łapki jakoś do mnie nigdy nie docierają po obróbce.

    1. Na rosół tak, jeśli dodamy moc warzyw i ziół, zupa będzie wzmacniająca ale żeby zżelowała i była kolagenową, może nie wystarczyć <3

  5. Pierwszy raz robiłam, kurze łapki miały już odcięte pazury😁 (kupuję na biobazarze). Dałam 4 litry wody i nie wyobrażam sobie większej ilości, bo już teraz smak jest bardzo delikatny w porównaniu do rosołu który robię. Z 6 litrów wody być może jest dobry jako baza do zupy, ale nie jako samo do picia. Taka uwaga dla osób, które wolą intensywniejszy smak 🙂

    1. To zależy od wielu czynników. Od wielkości garnka, ilości płynu, średnicy garnka, wielkości ognia… Mi w 10 litrowym garze po 10 godzinach gotowania zwykle wyparuje około 1/5 zupy. Jeśli wywar będzie za mocny, można dolać wody.

  6. Hej, Czy można wywar gotować na „raty”, tzn 5 godz. jednego dnia i 5 drugiego? Prawie nie zdarza mi się być w domu 10 h w ciągu…

  7. Ile najkrócej musi gotować się zupa mocy ?
    Obawiam się rachunków za prąd 😶‍🌫️😅
    Jest na to jakiś sposób, czy mam nie panikować?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook