Bulion kolagenowy cudownie wspiera układ pokarmowy (sprzyja regeneracji błony śluzowej jelita, w dzisiejszych czasach to szczególnie ważne!), ma korzystny wpływ na skórę, włosy, paznokcie i stawy.
Jest świetnym, naturalnym produktem wzmacniającym i regenerującym organizm.
Jeden z pierwszych przepisów znajdujących się w E-booku TALERZ CIEPŁEJ ZUPY.
Najtrudniejszy spośród e-bookowych przepisów (choć jest bardzo prosty) i zdecydowanie o największej mocy.
Na początku infekcji warto dorzucić też kawałek imbiru i łyżkę jagód goji.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
58 odpowiedzi
Zdobyłam te łapki, ale nie ma opcji żeby im obcięła pazury!!!! 🙈😅
Pierwszy raz jak to robiłam nalałam sobie setę, poczekałam aż zacznie działać i zadzwoniłam do Koleżanki. I wzięłam się za to OSTRYM nożem żeby szybko skończyć.
Na dzień dzisiejszy już sobie nie polewam ale nadal nie należy to do ulubionych zajęć 😅
U mnie na jednej setce by się nie skończyło…🙈 „Rapki”, tak się u nas te łapki nazywa, są dla mnie nie do przejścia. Kombinujemy za to z innymi mięsami/kośćmi i to mąż je zwykle porcjuje;)
Ale właśnie w tych kurzych jest najlepsze kolagenowe złoto 🙂
Już się przyzwyczaiłam 😀
Hahahahahahahahhahahahah! Zrobiłaś mi dzień! 😀 muszę jechać z powrotem do sklepu bo brakuje mi najważniejszego składnika ;D
Cześć, a gdzie kupujesz dobrej jakości kości i łapki? Czy to ważne żeby wybrać ekologiczne tak jak w przypadku innego mięsa?
Oraz czy warzywa po 6h gotowania nie rozmiękną i niw staną się papką?
Mięsa szukam naokoło, jak wszyscy. Kupuję to, do czego mam dostęp w danej chwili. Jeśli nie mogę znaleźć „eko”, kupuję „nie-eko”. To zawsze będzie lepsze od żywności wysokoprzetworzonej.
Czyli wszytskie składniki wkładamy w tym samym czasie i na ogień? Bez etapów? Ocet wlewam na składnik i dodaje zimna wode?
Tak, wszystkie składniki w tym samym czasie, bez etapów.
Gotujemy pod przykryciem?
Można przykryć tylko na początku, żeby zupa się szybciej zagotowała (chociaż ja nie przykrywam), póżniej bez przykrycia.
A w jakim celu odcinamy pazury?
Estetycznym, nie jest to konieczne 🙂
Zapomniałam obciąć pazury i wrzuciłam z 🤣 Nie wpłynie to że będzie szkodliwe ?
Nie trzeba obcinać! 🙂
w jakim celu ocet?
Pomaga wyciągnąć z kości to, co najlepsze.
Czy zupę mocy można przygotować w szybkowarze? Jeśli tak jaki czas gotowania?
Ogólnie jak się zapatrujesz na gotowanie w szybkowarze?
Nie mam doświadczenia 🙂
Czy bulion pijemy sam czy na nim robimy zupy ?
Jak kto lubi 🙂 My jeden dzień jemy, a w kolejne dni służy jako baza do innych zup 🙂
My posiadamy swój drób biegający po podwórku i jedzący trawkę 😀 czy zamiast tych łapek wystrczy taki kogucik? akurat łapki jakoś do mnie nigdy nie docierają po obróbce.
Na rosół tak, jeśli dodamy moc warzyw i ziół, zupa będzie wzmacniająca ale żeby zżelowała i była kolagenową, może nie wystarczyć <3
Pierwszy raz robiłam, kurze łapki miały już odcięte pazury😁 (kupuję na biobazarze). Dałam 4 litry wody i nie wyobrażam sobie większej ilości, bo już teraz smak jest bardzo delikatny w porównaniu do rosołu który robię. Z 6 litrów wody być może jest dobry jako baza do zupy, ale nie jako samo do picia. Taka uwaga dla osób, które wolą intensywniejszy smak 🙂
A czy można dodać łapki z gęsi?
Tak, można dodać.
Dzień dobry,
Czy łapki gęśie też mogą być?
Z góry dziękuję za pomoc, akurat nie zdobyłam innych:(
Mogą być! 🙂
Czy dużo zupy odparowuje podczas gotowania?
To zależy od wielu czynników. Od wielkości garnka, ilości płynu, średnicy garnka, wielkości ognia… Mi w 10 litrowym garze po 10 godzinach gotowania zwykle wyparuje około 1/5 zupy. Jeśli wywar będzie za mocny, można dolać wody.
Czy można mrozić taka zupe?
Oczywiście, że tak!
Hej, Czy można wywar gotować na „raty”, tzn 5 godz. jednego dnia i 5 drugiego? Prawie nie zdarza mi się być w domu 10 h w ciągu…
Tak, można. Tylko… uważaj żeby się nie popsuł!
Ile najkrócej musi gotować się zupa mocy ?
Obawiam się rachunków za prąd 😶🌫️😅
Jest na to jakiś sposób, czy mam nie panikować?
Zupa mocy z każdą kolejną godziną nabiera coraz więcej mocy. 3-4 godziny powinny dać radę.
Czy warzywa po takim długim gotowaniu nadają się do jedzenia czy trzeba je wyrzucić?
Ja przygotowuję z nich pasztet lub zjadam z zupą 🙂
Właśnie nastawiłam, tylko bez kurzych łapek 🙁 nigdzie nie było… Sa udka, szyja indycza i szponder 🤷♀️ czy trzeba zbierać szumowiny?
Na płycie indukcyjnej
A czy można zupę nastawić na noc, żeby sobie powoli pyrkała?
Tak, tylko nie na gazie – dla bezpieczeństwa.
Czy zupę na wywarze z kurzych łapek może jeść 14 miesięczne dziecko?
Tak, nie widzę przeszkód 🙂
Zrobiliśmy pierwszą Zupę Mocy w tamtym tygodniu i już dzisiaj zakupiona kolejna porcja „rapek”. Jest absolutnie wspaniała! Ta zupa służy mi jaki element terapii jelit i jestem bardzo wdzięczna za przepis 🙂
Super, bardzo się cieszę! 🙂
Czy zamiast łapek kurzych moga być indycze? Czy też będzie to wartosciowy rosół. Mam niedaleko indycza farmę, a tu w Niemczech nie mam gdzie kupić kurze nózki
Mogą być! 🙂
a jak wekujecie ta zupe? czy tylko wrzatek i sloiczki do gory, czy jednak gotujecie w goracym gardnku sloiczki tak jak przy pasteryzacji?
Jest to opisane moim e-booku Talerz Ciepłej Zupy 🙂
Czy można mrozić zupę, głównie wywar? Tak by później wyjąć i stosować jako bazę do innej zupy.
Tak, opisałam to w-ebooku Talerz Ciepłej Zupy 🙂
Dziękuję za przepis! Co robisz z ugotowanych kurzych łapek ? Można je jeść czy raczej wyrzucić ?
Można je obgryzać 🙂
Jak najlepiej przechować zupę aby mogła służyć jako baza do innych zup? Zamrozić?
Jest wpis na blogu o przechowywaniu oraz w moim e-booku: Talerz Ciepłej Zupy. Tam są wszystkie niezbędne informacje.
Pyrka już 5h i jest.. Pycha 😁
E-book na liście do kupienia.
A jak studzisz taką zupę? Zostawiasz na kuchence? Cały gar do komory zimnej wody? 🤔 Pozdrawiam i dziękuję za „moc” 🤗
Przelewam do słoików i zimą wyciągam na taras 🙂