Jak przechowywać rosół?

Nastawiamy duży gar rosołu lub zupy mocy i… co dalej? Jak przechowywać zapas, na kolejne dni, na kolejne zupy, żeby się nie popsuł?

 

 


Sposoby są trzy:

  1. Pasteryzacja,
  2. Mrożenie,
  3. Tyndalizacja (brzmi skomplikowanie ale sposób jest prosty, choć nieco bardziej czasochłonny).

 

 


Jak pasteryzować?

 

Do słoika wlewasz gorący rosół i dokładnie zakręcasz. Można pasteryzować, jednak jeśli słoik będzie wyparzony, a wieczko i szyjka suche, nie jest to konieczne. Jak ostygnie, wkładasz do lodówki. Przez 2 tygodnie możesz go w warunkach chłodniczych przechowywać.

 

 


Jak mrozić?

 

Do słoika wlewasz wystudzony rosół (jeśli jest gorący, musisz poczekać aż ostygnie). Ale: nie wlewasz płynu do pełna! Tylko do 3/4 wysokości. Możesz go przechowywać do pół roku.

 

 


Jak tyndalizować?

 

Jeśli nie masz możliwości przechowywać zupy w lodówce lub chcesz zabrać na wyjazd, ta metoda będzie idealna. Zupę poddaną tyndalizacji można przechowywać w temp.pokojowej (najlepiej do 20 stopni), nawet do pół roku.

 

Przez 3 dni pasteryzujesz zupę w słoiku.
1 dnia pasteryzujesz (jak inne przetwory, do gara z wodą wkładasz szczelnie zakręcony rosół w słoiku) przez 20 minut.
Wyciągasz, stygnie.
2 dnia i 3 dnia powtarzasz czynność.
To samo można wykonać w piekarniku, 20 minutv130 stopni, 3 kolejne dni.

 

 


Bardzo często pytacie o to, jak przechowywać zupy. Dlatego postanowiłam podrzucić kilka wskazówek (są zawarte w moim e-booku #zupamocy).

 

 

 

JM.

#talerzciepłejzupy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook