Jak przechowywać rosół?
Nastawiamy duży gar rosołu lub zupy mocy i… co dalej? Jak przechowywać zapas, na kolejne dni, na kolejne zupy, żeby się nie popsuł?
Sposoby są trzy:
- Pasteryzacja,
- Mrożenie,
- Tyndalizacja (brzmi skomplikowanie ale sposób jest prosty, choć nieco bardziej czasochłonny).
Jak pasteryzować?
Do słoika wlewasz gorący rosół i dokładnie zakręcasz. Można pasteryzować, jednak jeśli słoik będzie wyparzony, a wieczko i szyjka suche, nie jest to konieczne. Jak ostygnie, wkładasz do lodówki. Przez 2 tygodnie możesz go w warunkach chłodniczych przechowywać.
Jak mrozić?
Do słoika wlewasz wystudzony rosół (jeśli jest gorący, musisz poczekać aż ostygnie). Ale: nie wlewasz płynu do pełna! Tylko do 3/4 wysokości. Możesz go przechowywać do pół roku.
Jak tyndalizować?
Jeśli nie masz możliwości przechowywać zupy w lodówce lub chcesz zabrać na wyjazd, ta metoda będzie idealna. Zupę poddaną tyndalizacji można przechowywać w temp. pokojowej (najlepiej do 20 stopni), nawet do pół roku.
Przez 3 dni pasteryzujesz zupę w słoiku.
1 dnia pasteryzujesz (jak inne przetwory, do gara z wodą wkładasz szczelnie zakręcony rosół w słoiku) przez 20 minut.
Wyciągasz, stygnie.
2 dnia i 3 dnia powtarzasz czynność.
To samo można wykonać w piekarniku, 20 minut , 30 stopni, 3 kolejne dni.
JM.
#talerzciepłejzupy