Każdego dnia większość z Nas i większość Naszych dzieciaczków spożywa warzywa i owoce uprawiane konwencjonalnie. To znaczy, że do ich produkcji dopuszcza się stosowanie nawozów, pestycydów i środków ochrony roślin. Aby wyprodukować żywność ekologiczną, normy są bardziej surowe, a większość toksycznych substancji niedozwolona, dlatego spożywanie jej pozwala ograniczyć do minimum ilość dostających się do organizmu toksyn. Produkty ekologiczne stają się modne i dzięki temu przystępność produktów eko jest znacznie większa niż kilka lat temu. Wzrasta świadomość, zaczynamy dbać o zdrowie swoje i swoich dzieci. Powstaje coraz więcej gospodarstw szanujących ziemię i wartość zdrowotną warzyw i owoców. Coraz więcej osób zakłada własne ogródki, dzięki którym zbiera własne eko (o ile nie nawożone i opryskiwane) plony.
EKO vs KONWENCJONALNE
Niewątpliwie to warzywa i owoce z upraw ekologicznych górują nad resztą, bo:
- mają wyższą gęstość energetyczną (czyli większą ilość energii w określonej masie, to znaczy, że marchew eko „da” więcej energii, niż marchew konwencjonalna);
- mają więcej składników mineralnych;
- mają więcej substancji odżywczych;
- warzywa i owoce eko wykazują większą zawartość witamin, np. wit. C;
- mają lepszy smak i aromat;
- łatwiej się je przechowuje zimą.
Udowodniono, że rośliny „nie pryskane”, a poddawane presji owadów wytwarzają więcej dobroczynnych dla człowieka substancji odżywczych (m.in. flawonoidów, witamin). Żywność ekologiczna jest po prostu ZDROWA! 🙂
Spożywając warzywa i owoce uprawiane konwencjonalne nie jesteśmy w stanie wyeliminować niekorzystnego wpływu stosowanych do ich produkcji środków jednak można ograniczyć ich spożycie poprzez:
- dokładne mycie owoców i warzyw (niektórzy polecają użycie kropli płynu do mycia naczyń, szare mydło, letnią wodę. Ja używam kąpiel w kwaśnej, później zasadowej wodzie);
- obieranie warzyw korzeniowych i wyrzucanie skórek (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler);
- unikanie warzyw i owoców z importu jeśli nie można usunąć/obrać z nich skórki (bo warzywa z importu zawierają zwykle dużo więcej pestycydów, niż krajowe);
- po obraniu banana, mango, pomarańczy, melona, ananasa, kiwi, awokado dokładnie umyć ręce mydłem, przed dotknięciem (obranego już) owocu;
- ogórki, jabłka, brzoskwinie obierać, skórkę wyrzucać.
Ogólna zasada: wszystkie konwencjonalne warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy i obieramy.
Kupując, wybierając, uprawiając ekologiczne warzywa i owoce dbamy o swoje zdrowie, o zdrowie dzieci, dbamy o środowisko, o planetę, o zwierzęta, owady, dbamy o ziemię. I być może kształtując popyt na żywność eko zachęcamy innych rolników do produkowania zdrowej żywności.
Tak niewiele, a tak wiele.
Dla zdrowia Maluszków,
JM.