Warzywa i owoce: eko czy konwencjonalne?

 

Każdego dnia większość z Nas i większość Naszych dzieciaczków spożywa warzywa i owoce uprawiane konwencjonalnie. To znaczy, że do ich produkcji dopuszcza się stosowanie nawozów, pestycydów i środków ochrony roślin. Aby wyprodukować żywność ekologiczną, normy są bardziej surowe, a większość toksycznych substancji niedozwolona, dlatego spożywanie jej pozwala ograniczyć do minimum ilość dostających się do organizmu toksyn. Produkty ekologiczne stają się modne i dzięki temu przystępność produktów eko jest znacznie większa niż kilka lat temu. Wzrasta świadomość, zaczynamy dbać o zdrowie swoje i swoich dzieci. Powstaje coraz więcej gospodarstw szanujących ziemię i wartość zdrowotną warzyw i owoców. Coraz więcej osób zakłada własne ogródki, dzięki którym zbiera własne eko (o ile nie nawożone i opryskiwane) plony.

 


EKO vs KONWENCJONALNE

 

Niewątpliwie to warzywa i owoce z upraw ekologicznych górują nad resztą, bo:

  • mają wyższą gęstość energetyczną (czyli większą ilość energii w określonej masie, to znaczy, że marchew eko „da” więcej energii, niż marchew konwencjonalna);
  • mają więcej składników mineralnych;
  • mają więcej substancji odżywczych;
  • warzywa i owoce eko wykazują większą zawartość witamin, np. wit. C;
  • mają lepszy smak i aromat;
  • łatwiej się je przechowuje zimą.

Udowodniono, że rośliny „nie pryskane”, a poddawane presji owadów wytwarzają więcej dobroczynnych dla człowieka substancji odżywczych (m.in. flawonoidów, witamin). Żywność ekologiczna jest po prostu ZDROWA! 🙂

 

Spożywając warzywa i owoce uprawiane konwencjonalne nie jesteśmy w stanie wyeliminować niekorzystnego wpływu stosowanych do ich produkcji środków jednak można ograniczyć ich spożycie poprzez:

  • dokładne mycie owoców i warzyw (niektórzy polecają użycie kropli płynu do mycia naczyń, szare mydło, letnią wodę. Ja używam kąpiel w kwaśnej, później zasadowej wodzie);
  • obieranie warzyw korzeniowych i wyrzucanie skórek (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler);
  • unikanie warzyw i owoców z importu jeśli nie można usunąć/obrać z nich skórki (bo warzywa z importu zawierają zwykle dużo więcej pestycydów, niż krajowe);
  • po obraniu banana, mango, pomarańczy, melona, ananasa, kiwi, awokado dokładnie umyć ręce mydłem, przed dotknięciem (obranego już) owocu;
  • ogórki, jabłka, brzoskwinie obierać, skórkę wyrzucać.

Ogólna zasada: wszystkie konwencjonalne warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy i  obieramy.


Kupując, wybierając, uprawiając ekologiczne warzywa i owoce dbamy o swoje zdrowie, o zdrowie dzieci, dbamy o środowisko, o planetę, o zwierzęta, owady, dbamy o ziemię. I być może kształtując popyt na żywność eko zachęcamy innych rolników do produkowania zdrowej żywności.

Tak niewiele, a tak wiele.

 

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie