Pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witamin i minerałów, naturalny suplement diety, który świetnie wzmacnia i odżywia organizm. O właściwościach pyłku kwiatowego, o wskazaniach oraz przeciwskazaniach przeczytasz tutaj. W tym poście krótko opisuję jak szot pyłkowy przygotować.
Do przygotowania szociku pyłkowego potrzebujesz:
- Pyłek pszczeli
- Ciepłą, przegotowaną wodę (o temperaturze niższej niż 40 stopni)
- Miód (jaki lubisz, lipowy lub pokrzywowy)
- Opcjonalnie: ekstrakt propolisu
Wykonanie:
- Wieczorem do szklanki wsyp pyłek pszczeli (W jakiej ilości? W zależności od wieku, odpowiedź poniżej) i zalej ok. 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody, o temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza.
- Dodaj 1/3 łyżeczki miodu (ja używam miód z dodatkiem propolisu, a także miód pokrzywowy, który nasili moc wzmacniania krwi szociku).
- Dodaj pierzgę (dorośli kilka ziaren, Dzieci może być jedno-dwa ziarenko).
- Rano, po przebudzeniu dodaj odrobinę ciepłej wody i po wymieszaniu wypij.
- Opcjonalnie: Możesz dodać ekstrakt propolisu, zacznij od 5 kropli.
Jeśli mierzysz się z anemią, dodaj rano, dodatkowo łyżkę soku z pokrzywy lub miodu pokrzywowego.
Miksturę pijemy przez miesiąc. Później robimy 2 tygodnie przerwy i wznawiamy kurację. Pijemy kilka razy do roku.
Przyjmowanie:
Dzieci w wieku:
1-3 lat: 1/2 łyżeczki (około 3 g);
3-10 lat: 1-2 łyżeczki (6-12 g);
10-14 lat: 2 łyżeczki (12 g).
Dorośli:
3 łyżeczki (18 g).
Przeciwskazania:
Alergia na pyłek pszczeli występuje niezwykle rzadko, jednak przed pierwszym spożyciem warto przeprowadzić próbę uczuleniową podając kilka ziarenek (najlepiej rano) i obserwować czy nie występują objawy alergii skórnej lub oddechowej. Ponadto pyłku pszczelego nie spożywamy na noc, może wykazywać działanie pobudzające.
Pamiętaj, że u Dzieci poniżej roku nie stosujemy produktów pszczelich ze względu na ryzyko zatrucia toksyną botulinową!
Przyzwyczajanie do smaku pyłku
Moje Dzieci lubią pyłek pszczeli. Gdy miały około 1,5 roku zaczęłam podawać im pyłek pszczeli jako posypkę do śniadań lub gdy miały ochotę na „coś słodkiego” robiłam im „lodzika miodowego”: łyżeczkę zamaczałam w miodzie (niewielka ilość, tak by obkleił łyżeczkę) i zamaczałam w pyłku.
Dzięki temu, znają smak pyłku kwiatowego i uwielbiają pyłkowe szociki.
Warto pamiętać, że aby pyłek pszczeli mógł zostać przez organizm wykorzystany, należy go namoczyć w wodzie lub rozdrobnić. Dlatego w ww. formie warto traktować jak przyzwyczajanie do smaku i mieć świadomość, że potencjał zdrowotny pyłku jest wykorzystywany w niewielkiej ilości.
Na zdrowie,
JM.