Miód pokrzywowy – idealny do pyłkowych szocików, ale nie tylko. Nie każde Dziecko, ale i dorosły skusi się na turbo zdrowy sok ze świeżej pokrzywy (ostatnio usłyszałam, że smakuje jak woda ze stawu – śmieszne, ale dla wielu osób prawdziwe). Ale jak do pokrzywy dodamy miód to zapewniam, że pysznie smakuje i brzmi zdecydowanie bardziej kusząco.

 

 


Pokrzywa

To bomba odżywcza: wspiera, odżywia i oczyszcza. Jest skarbnicą witamin i minerałów. Wzmacnia odporność, oczyszcza układ moczowy, zapobiega anemii i wzmacnia krew, oczyszcza organizm i wspiera wątrobę, działa przeciwnowotworowo…

Miód pokrzywowy natomiast ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwinfekcyjne i przeciwgrzybicze. Wspiera zdrowie, wspiera krew, wspiera układ odpornościowy, wspiera wydalanie toksyn z organizmu.

 

 


Do przygotowania miodu pokrzywowego potrzebujesz:

  • Świeżą, młodą pokrzywę (w dowolnej ilości)
  • Miód, ja wybrałam lipowy (na 1 szklankę soku, 2 szklanki surowego miodu)
  • Propolis – ekstrakt alkoholowy (10 kropli)

 

 


Przygotowanie:

1. Pokrzywę szybko płuczemy, odcedzamy.
2. Zalewamy na sekundę wrzącą wodą i osuszamy.
3. Wyciskamy z niej sok. Ja użyłam wyciskarki.
4. Do naczynia (użyłam TM) dodaje sok z pokrzywy i dwa razy tyle miodu.
5. Mieszam bez podgrzewania do połączenia składników.
6. Na koniec dodałam propolis jako dodatkowy, naturalny konserwant.
7. Przechowuję w lodówce.

 

Uwaga: Jeśli nie masz wyciskarki, możesz młode listki pokrzywy w podwójnej porcji (oddzielone od łodyg) zblendować wraz z miodem., otrzymując gęstszą, ale równie wartościową wersję miodu pokrzywowego. 

 

 


Do czego dodać?

Możesz dodać 1/2 – 1 łyżeczkę miodu pokrzywowego do porannego szociku pyłkowego jako dodatkowa porcja zdrowia lub po prostu – prosto do paszczy, samo zdrowie!

Obiecałam sobie, że nie dam zmarnować się pokrzywie w moim ogrodzie, jest tak odżywcza i zdrowa, że grzech ją wyrzucać.

 

 


Na zdrowie Dzieci i Rodziny,

JM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie