Kolejny prosty przepis. Tym razem maliny i standardowo: bez dodatku cukru.
Za to z pięknym kolorem, smakiem, zapachem i przepysznym sokiem.
Tak przygotowane maliny są świetnym dodatkiem do posiłku lub deseru, a sok malinowy, w którym się znajdują jest idealny do wody, herbatki owocowej (w okresie jesienno-zimowym dobry dodatek przeciw/na przeziębienie).
PO CO SÓL?
Bez obaw, ta niewielka ilość soli, nie jest wyczuwalna w smaku i w tak małej ilości nie zaszkodzi dziecku. Dodatek soli do przetworów pozwala wytrącić z nich naturalny cukier. Dzięki czemu zachowujemy naturalny smak i kolor owoców pomimo gotowania. Nasz domowy wyrób jest naturalnie słodki.
Metoda konserwowania przetworów – duszenie z dodatkiem soli – to janginizacja.
Dodatek tej niewielkiej ilości soli nie jest konieczny (testowałam w ubiegłym roku) ale po dodaniu maliny mają zdecydowanie lepszy smak, kolor i zapach.
Smacznego!🍓🍓🍓
Malinki mam w słoiczkach ale też zamroziłam. Babcia Bartka przyniosła pudełeczka „na raz” i… gotowe 🙂
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
Inne |
|
Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii. | |
Niezbędne |
Niezbędne |
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo. | |
Reklamowe |
|
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam. | |
Analityczne |
|
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp. | |
Funkcjonalne |
|
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich. | |
Wydajnościowe |
|
Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników. |
Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć sposób korzystania z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce użytkownika wyłącznie za jego zgodą. Użytkownik ma również możliwość rezygnacji z tych plików cookie.
7 odpowiedzi
Czy maliny nie tracą swoich właściwości po zamrożeniu?
Każda obróbka owoców/warzyw ma wpływ na ich wartości odżywcze, jednak mrożenie jest jedną z lepszych metod utrwalania. Straty są niewielkie 🙂
Nieprawda. Wekowanie zachowuje w 100% wszystkie wartosci warzyw i owocow. Poprzez mrozenie tracimy od 5 do 40% witamin.
Kochana, nie zgodzę się, że 100%. Buziak <3
Ile takie malinki w słoikach mogą stać bez cukru?
Najdłużej Nam wytrwały do wiosny. Wcześniej zostały zjedzone 😉
Dziękuję,cudowny przepis😍