Warto poruszyć temat soli, bo każdy z Nas, codziennie, w niewielkich ilościach jej używa. Napiszę dziś o soli, jak ja ją widzę. I czy jest się czego bać.

Moim zdaniem sól ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Pod warunkiem, że jest używana w NIEWIELKIEJ ilości oraz wybieramy sól DOBREJ JAKOŚCI: naturalną, nierafinowaną, bez substancji dodatkowych. W dużej ilości i rafinowanej (nienaturalnej) postaci szkodzi.

 

 


Rodzaje soli

 

Na początku rozróżnię dwie najpopularniejsze sole, ze względu na sposób pozyskiwania: sól morską i sól kamienną.

SÓL MORSKA- pozyskuje się ją przez odparowanie wody morskiej. Jest ceniona ze względu na właściwości zdrowotne i zawartość minerałów. Ja nie korzystam z soli morskiej. Moim zdaniem może zawierać zanieczyszczenia, ze względu na ogromną ilość toksyn w morzach i oceanach.

SÓL KAMIENNA- najbardziej popularne sole kamienne to: Kłodawska i Himalajska. Są to sole, których złoża powstały głęboko pod ziemią, bardzo dawno temu (kilka lub kilkanaście milionów lat temu), dlatego twierdzi się, że są wolne od zanieczyszczeń środowiskowych. Nie są więc, w tak dużym stopniu zanieczyszczone toksynami, wynikającymi z działalności człowieka. W naturalnej postaci są bogactwem minerałów. Z soli kamiennej, ja wybieram Kłodawską. Jest Nasza, Polska, po co szukać w świecie i przepłacać.

 

 


Dodatki i „SKŁADNIKI” w soli

 

Zastanawiałaś/łeś się kiedyś lub widziałaś/łeś , że sól ma magiczną listę „Składniki?”

Nawet skład soli należy czytać, bo… jest kilka haczyków i kilka dodatków, których warto unikać.

W sklepach odnajdziesz na opakowaniach różne określenia dla soli kamiennej, np. kuchenną, stołową, kamienną do przetworów. Która jest naturalna?

 

SÓL KAMIENNA to naturalna sól, która pozbawiona jest substancji dodanych. Polecam szczególnie sól kamienną Kłodawską. Jest bogata w mikroskładniki (pierwiastki śladowe, których potrzebujemy w „tyci, tyci” ilościach) i ma korzystny wpływ na gospodarkę elektrolitową, dzięki czemu ma wpływ na nawodnienie, wzmacnia trawienie, działa oczyszczająco i alkalizująco.

 

SÓL KUCHENNA/STOŁOWA warzona to sól oczyszczona, rafinowana (ługowana), więc nie znajdziesz w niej żadnych mikroelementów, a dodatkowo w jej składzie pojawia się substancja dodana- ŻELAZOCYJANEK POTASU (E536)!

🧪E536 jest dodawany jako środek przeciwzbrylający (żeby sól nie zbijała się w bryłę).

Jest toksyczny dla nerek i może podrażniać skórę!
Warto dodać, że sól kuchenna warzona, ze względu na to, że się nie zbryla (nie zapycha maszyn) i jest drobna (szybko się rozpuszcza) stosowana jest w przemyśle spożywczym  (w wędlinach, pieczywie, konserwach, czipsach, słodyczach, i tak dalej…)

 

 


Sól jodowana czy niejodowana?

 

Ja wybieram naturalną postać soli kamiennej, niejodowaną.

Jod (a właściwie jodek potasu lub jodan potasu), którym wzbogaca się sól jest substancją lotną, dlatego bardzo często do soli dodaje się cukier, w postaci dekstrozy, która jest stabilizatorem. By jod się nie utleniał i nie parował. Więc pytanie ile tego jodu w tej soli pozostaje np. po roku przechowywania?

To są moje przemyślenia 😉

 

 


Sól w diecie dzieci?

 

Tak, ale po ukończeniu roku, w niewielkich ilościach.

Dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia, soli w codziennej diecie nie podajemy! Może być zbyt obciążająca dla nerek Niemowląt. Po roku możemy zacząć wprowadzać w niewielkiej ilości, pod warunkiem, że jest to sól dobrej jakości, pozbawiona substancji dodatkowych i bogata w mikroelementy!

Wyjątkiem jest ryzyko odwodnienia, np. w trakcie gorączki, biegunki. Wtedy można dodać szczyptę soli kamiennej do wody, kompotu, naparu ziołowego, w celu nawodnienia.

 

 


Podsumowując

 

Nadmiar soli w diecie jest zdecydowanie niekorzystny ale… w niewielkich ilościach sól kamienna odgrywa korzystną rolę w organizmie.

Więc sól zdecydowanie tak. ALE. Pamiętaj o jakości, o niewielkiej ilości.

Pozostawię Ci jeszcze kilka wskazówek:

  • Zanim dokonasz zakupu, przeczytaj skład soli i wybierz świadomie;
  • Szczyptę soli kamiennej możesz dodać do dzbanka z wodą, kompotu- świetnie nawadnia;
  • Jeśli czujesz, że danie jest słone- dodałaś za dużo soli, czas zmienić nawyki;
  • Sól kuchenną, warzoną wsyp do zmywarki, a do jedzenia leć kupić kamienną;
  • Po kilku tygodniach stosowania naturalnej, kamiennej soli zauważysz, że zaczniesz mniej solić!

 

 


Przegląd rynku

 

 

 

 

 

Dla zdrowia,

JM.

 

 

Skład poszczególnych produktów może ulec zmianie. Data wykonania analizy: 19.10.2022r.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook