Przepis na pyszną rybę z warzywami, rybę po polsku, rybę po grecku – nazwa dowolna, ale za to prosty skład i pyszny smak 😊
Bez: mleka, glutenu, cukru, glutaminianu i olejów roślinnych.
Ryba:
Warzywa:
1. Na dnie naczynia ułóż pokrojone i umte kawałki ryby. Posyp solą, ziołami i poszatkowaną cebulą. Podlej 1/2 szklanki wody.
2. Piecz bez przykrycia przez 45 minut w 180 stopniach.
3. W osobnym garnku rozpuść masło klarowane i zeszklij drobno poszatkowaną cebulę.
4. Do cebuli dodaj starte na grubych okach tarki warzywa z przyprawami.
5. Podlej połową szklanki wody i duś pod przykryciem 15 minut. Na ostatnie 5 minut ściągnij pokrywkę, by odparowała woda z warzyw.
6. Następnie dodaj przecier pomidorowy, zagotuj i praż na małym ogniu, by reszta soku/wody odparowała.
7. Gdy ostygnie, ułóż je na rybie i posyp zielonką.
Przepis idealny na postne śniadanie, obiad i kolację.
Nam najbardziej smakuje na ciepło, podgrzewam w piekarniku.
Jeśli wypróbujesz przepis i Ci posmakuje, to koniecznie zostaw komentarz 🙂
Smacznego!
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.