45 minut + pieczenie
2+2

Przepis na pyszną rybę z warzywami, rybę po polsku, rybę po grecku – nazwa dowolna, ale za to prosty skład i pyszny smak 😊
Bez: mleka, glutenu, cukru, glutaminianu i olejów roślinnych.

Składniki:

Ryba:

  • 600g fileta rybnego (Ze względu na duże zanieczyszczenie mórz i oceanów nie jadamy często ryb – w przepisie użyłam filet z dorsza – ważne, by była to ryba dzikożyjąca, nie hodowlana!);
  • płaska łyżeczka soli kamiennej;
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu;
  • 3 liście laurowe;
  • 3 ziarenka ziela angielskiego;
  • 1 cebula;
  • 1/2 szklanki wody;

 

Warzywa:

  • 5 marchewek;
  • 1/2 selera;
  • 2 pietruszki;
  • 2 cebule;
  • 2 ziarenka ziela angielskiego;
  • 3 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka cząbru;
  • 1 łyżeczka soli kamiennej;
  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego;
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Przygotowanie:

1. Na dnie naczynia ułóż pokrojone i umte kawałki ryby. Posyp solą, ziołami i poszatkowaną cebulą. Podlej 1/2 szklanki wody.

2. Piecz bez przykrycia przez 45 minut w 180 stopniach.

3. W osobnym garnku rozpuść masło klarowane i zeszklij drobno poszatkowaną cebulę.

4. Do cebuli dodaj starte na grubych okach tarki warzywa z przyprawami.

5. Podlej połową szklanki wody i duś pod przykryciem 15 minut. Na ostatnie 5 minut ściągnij pokrywkę, by odparowała woda z warzyw.

6. Następnie dodaj przecier pomidorowy, zagotuj i praż na małym ogniu, by reszta soku/wody odparowała.

7. Gdy ostygnie, ułóż je na rybie i posyp zielonką.

 


Przepis idealny na postne śniadanie, obiad i kolację.
Nam najbardziej smakuje na ciepło, podgrzewam w piekarniku.

Jeśli wypróbujesz przepis i Ci posmakuje, to koniecznie zostaw komentarz 🙂

Smacznego!

 

JM.

 

Więcej inspiracji na domowe obiady – z prostych składników, 3xbez znajdziesz w moim e-booku Drugie Dania!

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie