40 minut + pieczenie
12

Składniki:

MASA:

150g masła;

45 daktyli;

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;

3 jaja;

1 szklanka mleka (owsiane lub kokosowe);

4 czubate łyżki kakao;

1 łyżeczka sody oczyszczonej;

Dowolne owoce: banany, truskawki, maliny, wiśnie (według preferencji i dostępności).

Przygotowanie:

MASA:

Daktyle (45 szt.) zalej gorącą wodą na 15 minut, po odlaniu zblenduj na mus;
W małym garnku, na niewielkim ogniu połącz masło, kakao i mleko. Dodaj zblendowane wcześniej daktyle i wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij.
Do wychłodzonej polewy dodaj mąkę, żółtka, sodę. Wymieszaj.
Dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj.
Po wylaniu na blachę, połóż na masie owoce.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem. 40 minut, 180 stopni, termoobieg.

POLEWA:

Daktyle zalej gorącą wodą, po 15 minutach odlej wodę i zblenduj.
W garnuszku podgrzej i połącz masło z kakao, dodaj daktyle.
Otrzymaną masą posmaruj ostudzone ciasto.

Smacznego!

Share on print
Drukuj przepis

2 odpowiedzi

    1. Tak, jednak z ksylitolem proszę uważać. W nadmiarze może powodować rozwolnienie. Poza tym jest wysokoprzetworzoną substancją słodzącą, w przeciwieństwie do daktyli. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook