Murzynek bez cukru

Przepis na pysznego murzynka bez cukru, słodzonego daktylami, na mące orkiszowej, maśle, swojskich jajkach, bez aromatów i innych zbędnych dodatków, zwieńczonego pyszną polewą i owocami… Każdy z Nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. To ciasto pozwala mieć trochę mniejsze wyrzuty sumienia. I jest idealną alternatywą dla tradycyjnej wersji.


Czas przygotowania: 30min + pieczenie

Składniki:

MASA:

  • 150g masła;
  • 45 daktyli;
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (ja używam pełnoziarnistej);
  • 3 jaja;
  • 1 szklanka mleka (polecam owsiane lub kokosowe, nie używamy krowiego);
  • 4 czubate łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • Dowolne owoce: banany, truskawki, maliny, wiśnie (według preferencji i dostępności).

POLEWA:

  • 20 daktyli;
  • 50 gram masła;
  • Czubata łyżka kakao;

Przygotowanie:

MASA:

  1. Daktyle (45 szt.) zalej gorącą wodą na 15 minut, po odlaniu zblenderuj na mus;
  2. W małym garnku, na niewielkim ogniu połącz masło, kakao i mleko. Dodaj zblendowane wcześniej daktyle i wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij.
  4. Do wychłodzonej polewy dodaj mąkę, żółtka, sodę. Wymieszaj.
  5. Dodsj ubite białka, delikatnie wymieszaj.
  6. Po wylaniu na blachę, połóż na masie owoce.
  7. Piecz na blaszce wyłożonej papierem. 40 minut, 180 stopni, termoobieg.

POLEWA:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą, po 15 minutach odlej wodę i zblenderuj.
  2. W garnuszku podgrzej i połącz masło z kakao, dodaj daktyle.
  3. Otrzymaną masą posmaruj ostudzone ciasto.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.