30 minut + pieczenie
12

Składniki:

MASA:

150g masła;

45 daktyli;

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;

3 jaja;

1 szklanka mleka (owsiane lub kokosowe);

4 czubate łyżki kakao;

1 łyżeczka sody oczyszczonej;

Dowolne owoce: banany, truskawki, maliny, wiśnie (według preferencji i dostępności).

 

POLEWA:

30 daktyli;

100 g masła

2 czubate łyżki kakao

Do posypania opcjonalnie: płatki migdałowe

Przygotowanie:

MASA:

Daktyle (45 szt.) zalej gorącą wodą na 15 minut, po odlaniu zblenduj na mus;
W małym garnku, na niewielkim ogniu połącz masło, kakao i mleko. Dodaj zblendowane wcześniej daktyle i wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij.
Do wychłodzonej polewy dodaj mąkę, żółtka, sodę. Wymieszaj.
Dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj.
Po wylaniu na blachę, połóż na masie owoce.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem. 40 minut, 180 stopni, termoobieg.

POLEWA:

Daktyle zalej gorącą wodą, po 15 minutach odlej wodę i zblenduj.
W garnuszku podgrzej i połącz masło z kakao, dodaj daktyle.
Otrzymaną masą posmaruj ostudzone ciasto.

Smacznego!

Drukuj przepis

15 odpowiedzi

    1. Tak, jednak z ksylitolem proszę uważać. W nadmiarze może powodować rozwolnienie. Poza tym jest wysokoprzetworzoną substancją słodzącą, w przeciwieństwie do daktyli. Pozdrawiam!

  1. Melduję że zrobiłam pół na pół daktyle z suszonymi figami bo nie miałam akurat tyle daktyli i wyszedł super. Najepszy murzynek jaki jadłam, wilgotny i pyszny. Dzieci też zachwycone!

  2. Dobry wieczór! Wydaje się pyszny, chcę zrobić – tylko proszę mi powiedzieć czy na blaszkę o średnicy 26 cm te proporcje będą odpowiednie?

  3. Ten murzynek jest tak dobry, że nigdy chyba już nie zrobię kakaowego ciasta z cukrem. Pewnie bez dodatku kakao wyjdzie placek który można podać w różnych wersjach. Przepis bardzo uniwersalny! Dziękujemy za taką ortodoksję kulinarną. 😉😉😉

    A polewa to jakieś złoto.
    i w ogóle można pisać MURZYNEK i nikt się nie obraża, no kocham 😀

    1. Masło klarowane przy alergii na bmk jest zwykle akceptowane. Poza tym olej kokosowy w tym przepisie może się sprawdzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook