MASA:
150g masła;
45 daktyli;
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
3 jaja;
1 szklanka mleka (owsiane lub kokosowe);
4 czubate łyżki kakao;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
Dowolne owoce: banany, truskawki, maliny, wiśnie (według preferencji i dostępności).
POLEWA:
30 daktyli;
100 g masła
2 czubate łyżki kakao
Do posypania opcjonalnie: płatki migdałowe
MASA:
Daktyle (45 szt.) zalej gorącą wodą na 15 minut, po odlaniu zblenduj na mus;
W małym garnku, na niewielkim ogniu połącz masło, kakao i mleko. Dodaj zblendowane wcześniej daktyle i wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij.
Do wychłodzonej polewy dodaj mąkę, żółtka, sodę. Wymieszaj.
Dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj.
Po wylaniu na blachę, połóż na masie owoce.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem. 40 minut, 180 stopni, termoobieg.
POLEWA:
Daktyle zalej gorącą wodą, po 15 minutach odlej wodę i zblenduj.
W garnuszku podgrzej i połącz masło z kakao, dodaj daktyle.
Otrzymaną masą posmaruj ostudzone ciasto.
Smacznego!
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
19 odpowiedzi
A czy daktyle można zastąpić miodem lub ksylitolem? Pozdrawiam
Tak, jednak z ksylitolem proszę uważać. W nadmiarze może powodować rozwolnienie. Poza tym jest wysokoprzetworzoną substancją słodzącą, w przeciwieństwie do daktyli. Pozdrawiam!
Melduję że zrobiłam pół na pół daktyle z suszonymi figami bo nie miałam akurat tyle daktyli i wyszedł super. Najepszy murzynek jaki jadłam, wilgotny i pyszny. Dzieci też zachwycone!
Bardzo się cieszę, że bardzo Wam smakował! Staram się jak mogę <3
Na jaką średnicę foremki jest ten przepis ? Pozdrawiam
około 26 cm.
Ile daktyli potrzeba na polewę? Pozdrawiam 🙂
Nie wiem jakim cudem proporcje na polewę zniknęły. Już naprawiłam mój błąd i pojawiły się w przepisie.
Dobry wieczór! Wydaje się pyszny, chcę zrobić – tylko proszę mi powiedzieć czy na blaszkę o średnicy 26 cm te proporcje będą odpowiednie?
Nie dopisałam wielkości foremki, fakt. Tak, 26 cm +/- 6 cm jest okej!
Dziękuję bardzo za odpowiedź ! zatem do robotyyyyyy :))
Czy można użyć innej mąki mieszkam za granicą i trudno dostać mi tę mąkę. Pozdrawiam
Tak 🙂
Ten murzynek jest tak dobry, że nigdy chyba już nie zrobię kakaowego ciasta z cukrem. Pewnie bez dodatku kakao wyjdzie placek który można podać w różnych wersjach. Przepis bardzo uniwersalny! Dziękujemy za taką ortodoksję kulinarną. 😉😉😉
A polewa to jakieś złoto.
i w ogóle można pisać MURZYNEK i nikt się nie obraża, no kocham 😀
Bardzo się cieszę 😀
Dogadujemy się tutaj bez słów, dziękuję!
Witam!
Czy można zamiast masła użyć jakiegoś oleju? Alergia na nabiał :/
Masło klarowane przy alergii na bmk jest zwykle akceptowane. Poza tym olej kokosowy w tym przepisie może się sprawdzić.
Zrobilam w koncu! Jest pyszny! Jak to moj tata powiedzial “nawet nie da sie wyczuc ze jest zdrowy” na prawde polcam!! Dziekuje Pani za wszystkie przepisy ❤️
Bardzo się cieszę ! 🙂