10 minut + gotowanie
2+2
Leczo to idealne, sezonowe, letnie danie, które uwielbiamy!
Zrobienie pysznego leczo jest banalnie proste.
Możesz je przygotować w idei 3xbez: bez mleka, pszenicy, cukru:
  • Z dodatkiem jaja lub mięskiem świetnie nada się na śniadanie lub drugie danie.
  • Samo, z masłem lub z kaszą jaglaną – na kolację.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2-3 średniej wielkości cukinie (ja nie lubię dużych, bo mają pestki)
  • 1 paprykę
  • 6 świeżych pomidorów (obranych ze skóry. Aby to zrobić polej je wrzątkiem) lub szklankę przecieru pomidorowego
  • 1 łyżkę smalcu gęsiego lub wieprzowego lub oliwy
  • 1 szklankę wody
  • Po 1/3 łyżeczki: tymianku, oregano, bazyli
  • Szczyptę soli kamiennej (do smaku)
  • Łyżkę natki pietruszki

 

.

Dodatkowo, do wyboru:
Inne warzywa (możesz dodać marchew, fasolkę szparagową, kabaczek, seler, fenkuł – co masz w lodówce i co lubisz)
.
Dodatkowo możesz przygotować:
-jaja sadzone
lub
-wysokiej jakości parówki lub kiełbaski (takie bez dodatku węglowodanów- np. skrobi, mąki, glutenu, a także aromatów i konserwantów. Szczególnie szkodliwe dla Dzieci są: glutaminian sodu oraz azotan sodu)
lub
podsmażonym/uduszonym wcześniej mięsem, pokrojonym na drobne części.

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem, na smalcu zeszklij poszatkowaną cebulę.
  2. Podlej wodą, a następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa.
  3. Dodaj zioła i przyprawy.
  4. Duś pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Jeśli chcesz podać z dodatkiem mięsnym to pokój je na mniejsze części i dodaj.
  6. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  7. Na talerzu podaj z zielenią.

.

Smacznego!

JM.

.

Po więcej inspiracji z przepisami na obiady, bez dodatku mleka krowiego, pszenicy oraz cukru – znajdziesz w moim e-booku Drugie Dania.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie