Kruszon z rabarbarem i jabłkami.
Przepis nie zawiera pszenicy, cukru rafinowanego oraz mleka.
1. Do misy włóż mąkę, miękkie masło, żółtka jaj, 2 łyżki miodu, szczyptę soli i dokładnie ugnieć.
2. Z powstałej masy, odłóż kulkę wielkości jajka, zawiń w papier do pieczenia i włóż do zamrażarki.
3. Włącz piekarnik, termo obieg 180 stopni.
4. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, cienko posmaruj masłem.
5. Masę podziel na 2 równe części. Jedną część ciasta wyłóż na blaszce.
6.Do drugiej części dodaj kakao i masło. Po ugnieceniu wyłóż na blaszkę i równomiernie ugnieć.
5. Na warstwie ciasta ułóż pokrojony na cienkie kawałki (i wcześniej obrany) rabarbar oraz pokrojone w plastry jabłka.
6. Ubij białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę miodu. Wyłóż delikatnie na owoce.
7. Z zamrażarki wyciągnij kulkę ciasta, zetrzyj ją na tarce wprost na ubite białka.
8. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach, gdy białka się zarumienią, przykryj papierem do pieczenia.
.
.
Ciasto smakuje najlepiej po kilku godzinach, jak się „przegryzie”.
Jeśli jest dla Ciebie zbyt mało słodkie (choć nie powinno) to polej je łyżeczką syropu z kwiatów bzu
.
Smacznego!
.
Prosty przepis, lepsze składniki, wyższa jakość, bez zbędnych dodatków.
..
.
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.