Przepis na: kruszon z rabarbarem i jabłkami

25 minut + pieczenie
Blacha 20x20cm lub 30×15

Kruszon z rabarbarem i jabłkami.

Przepis nie zawiera pszenicy, cukru rafinowanego oraz mleka.

Składniki:

  • 400 gramów mąki owsianej (może być mix: owsiana, jaglana. Jeśli jesteś na diecie b/g wybierz certyfikowany owies, nie zawierający glutenu. Jeśli nie masz mąki to zblenduj kaszę/płatki)
  • 1 kostka masła (200g)
  • 7 jaj
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • 1 łyżka dodatkowego masła
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki miodu (możesz użyć ksylitol lub erytrytol, jednak dla mnie mimo wszystko najbardziej naturalną i przemawiającą formą jest miód)
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 jabłka (lub gruszki)

Przygotowanie:

1. Do misy włóż mąkę, miękkie masło, żółtka jaj, 2 łyżki miodu, szczyptę soli i dokładnie ugnieć.

2. Z powstałej masy, odłóż kulkę wielkości jajka, zawiń w papier do pieczenia i włóż do zamrażarki.

3. Włącz piekarnik, termo obieg 180 stopni.

4. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, cienko posmaruj masłem.

5. Masę podziel na 2 równe części. Jedną część ciasta wyłóż na blaszce.

6.Do drugiej części dodaj kakao. Po ugnieceniu wyłóż na blaszkę i równomiernie ugnieć.

5. Na warstwie ciasta ułóż pokrojony na cienkie kawałki (i wcześniej obrany) rabarbar oraz pokrojone w plastry jabłka.

6. Ubij białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę miodu. Wyłóż delikatnie na owoce.

7. Z zamrażarki wyciągnij kulkę ciasta, zetrzyj ją na tarce wprost na ubite białka.

8. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach, gdy białka się zarumienią, przykryj papierem do pieczenia.
.

.
Ciasto smakuje najlepiej po kilku godzinach, jak się „przegryzie”.
Jeśli jest dla Ciebie zbyt mało słodkie (choć nie powinno) to polej je łyżeczką syropu z kwiatów bzu 🌳
.
Smacznego!
.
Prosty przepis, lepsze składniki, wyższa jakość, bez zbędnych dodatków.

..

.
JM.

Drukuj przepis

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie