2 godziny
12 słoików 200ml

Stworzyłam przepis na idealny, domowy pasztet.

Bez zbędnych dodatków, bez glutaminanu, z dodatkiem ziół, ma fajną konsystencję i jest kolacyjnym klasykiem 😉
I na dodatek bez mleka, jajek, glutenu i oczywiście cukru! 3xbez.

Składniki:

  • 0,7kg karkówki wieprzowej
  • 0,4kg podgardla
  • 0,5kg wątróbki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 4 szt. ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki mielonej łagodnej
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Karkówkę i podgardle umyć pod ciepłą wodą, pokroić w kostkę i włożyć do garnka z grubym dnem.
  2. Warzywa (marchew, pietruszka, por, seler, cebula) umyć, obrać, opłukać, położyć na mięso w garnku.
  3. Zalać wrzątkiem (do 3/4 wysokości). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut (do miękkości warzyw i mięsa).
  4. Po ugotowaniu wyłowić ziele angielskie i liść laurowy!
  5. Odlać wywar z garnka (ale nie wylewać!): 1 szklankę wywaru odlać i zostawić do ostudzenia. W 1,5 szklanki wywaru, pod przykryciem ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu. A w tym, co pozostanie krótko gotować wątróbkę (wcześniej oczyszczoną i umytą) ok. 5 minut.
  6. Po wystudzeniu mięsa, kaszy, wątróbki i warzyw można je zmielić, a następnie dodać pozostałą szklankę wywaru, przyprawy i zblendować (Ja pomijam mielenie, wszystko blenduję).
  7. Powstały pasztet spróbować i w razie potrzeby dosolić.
  8. Przełożyć w wyparzone słoiki (np. w piekarniku). Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić. Pasteryzować w kąpieli wodnej około 60 minut.
  9. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Smacznego!

JM.

Share on print
Drukuj przepis

6 odpowiedzi

    1. Do roku nie zaleca się podawania soli Maluszkom. Jednak jeśli nie będzie go wiele w pasztecie (można zrobić osobne słoiczki bez lub z niewielką ilością soli) to myślę, że wcześniej. Każdy Maluszek jest inny i nie wiem jak Dziecko radzi sobie z chlebem 😉 Ale w pasztecie nie ma nic, co mogłoby zaszkodzić.

  1. Mam pytanie, czy słoiczki nie mogą postać dłużej skoro mięso jest pasteryzowane? Bo ilość jest spora i obawiam się że nie zjemy przez 2 tyg a nie chce zmieniać proporcji 🙂

    1. Gotując zupę zależy Nam aby większość witamin, minerałów, aminokwasów przeszło do wywaru. Wtedy gotujemy od zimnej wody.
      Gotując warzywa i mięso (m.in. w przypadku pasztetu) zalewamy je wrzątkiem, bo zależy Nam aby te wartości nie przeszły w większości do wywaru i zostały w pasztecie, a nie zostały wylane do zlewu (jeśli całego wywaru nie użyjemy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook