Stworzyłam przepis na idealny, domowy pasztet.
Bez zbędnych dodatków, bez glutaminanu, z dodatkiem ziół, ma fajną konsystencję, jest śniadaniowym lub kolacyjnym klasykiem.
I na dodatek bez mleka, jajek, glutenu i oczywiście cukru! 3xbez.
Cieszy się ogromną popularnością wśród Dzieci, regularnie dostaję od Was pasztetowe wiadomości 🙂
Smacznego!
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
21 odpowiedzi
Witam,
Od jakiego wieku mozna podać taki pasztet?
Do roku nie zaleca się podawania soli Maluszkom. Jednak jeśli nie będzie go wiele w pasztecie (można zrobić osobne słoiczki bez lub z niewielką ilością soli) to myślę, że wcześniej. Każdy Maluszek jest inny i nie wiem jak Dziecko radzi sobie z chlebem 😉 Ale w pasztecie nie ma nic, co mogłoby zaszkodzić.
Mam pytanie, czy słoiczki nie mogą postać dłużej skoro mięso jest pasteryzowane? Bo ilość jest spora i obawiam się że nie zjemy przez 2 tyg a nie chce zmieniać proporcji 🙂
Proponuję zrobić połowę porcji, z mięsem wolę nie ryzykować 😉
A czemu warzywa i mieso zalewamy wrzątkiem? Pytam, bo zwykle gotuję wywary mięsne z zimną wodą.
Gotując zupę zależy Nam aby większość witamin, minerałów, aminokwasów przeszło do wywaru. Wtedy gotujemy od zimnej wody.
Gotując warzywa i mięso (m.in. w przypadku pasztetu) zalewamy je wrzątkiem, bo zależy Nam aby te wartości nie przeszły w większości do wywaru i zostały w pasztecie, a nie zostały wylane do zlewu (jeśli całego wywaru nie użyjemy).
Jak dlugo moge sloiczki zapasteryzowane przechowywac ? Czy w lodowce ?
Po pasteryzacji przechowuję w lodówce do 2 tygodni.
Witam. Jestem galaktozemiczką, czy mogę pominąć w przepisie wątróbkę?
Nie będzie miał tak pasztetowego smaku, bo wątróbka zdecydowanie robi w nim robotę ale tak, możesz.
Czy może być udka z kurczaka wiejskiego z rosolu?
Oczywiście, że tak 🙂
Super będę próbować, bo od tygodnia chodzi za mną pasztet🤗😋
Będzie ok. jeśli zrobię 50/50 indyk i karkówka? Czy lepiej wykorzystać jedno z nich.
Ja zawsze mieszam mięsa, w zależności od tego, co mam. Może być indyk i wołowina, kurczak. Grunt żeby była wątróbka i coś tłustego (czyli np. boczek), a reszta mięs czysta dowolność.
Trafiłam tu z instagrama, zrobiłam ten pasztet pierwszy raz miesiąc temu. Moi chłopcy jedli go na wszytskie posiłki 🙈❤️ dzis zostałam poproszona o ponowne przygotowanie. Mam wrażenie ze wyszedł jeszcze lepszy 😋😋😋.
Dziękuję! 🌷
Bardzo się cieszę, uwielbiam tworzyć przepisy dla dzieci i sprawia mi ogromną radość świadomość, że potrawy smakują! <3
A można zrobić bez kaszy
Oczywiście, można pominąć. Jest opcjonalna.
Pani Asiu, a jesli mam warzywa juz ugotowane z rosolu, troche miesa (w tym lapki – moge je blendowac?🤔) to czy moge tego uzyc? pytam poniewaz nie mam tego miesa wystarczajaco duzo, watrobke musze kupic, i nie wiem czy jak ugotuje to mieso same (bez warzyw, bo sa juz ugotowane) to wyjdzie ok? glupie pytanie wiem, ale to moje pierwsze wyczyny w kuchni i naprawde nie wiem jak sie do tego zabrac🙈 pozdrawiam goraco!
Nie ma głupich pytań! 🙂 Łapek nie blenduj, nie nadają się na pasztet. Mięso nadaje się każde (po usunięciu chrząstek i kości 😉 ). Radziłabym dorzucić odrobinę boczku, podgardla, ogólnie czegoś tłustego, żeby pasztet nie był suchy. No i wątróbki, robi robotę smakowo-odżywczą! Włóż do lodówki mięso i warzywa, dokup co trzeba i zrób porządnie, żeby się nie zrazić 🙂