2 godziny
12 słoików 200ml lub forma (jeśli pieczesz)

Stworzyłam przepis na idealny, domowy pasztet.

Bez zbędnych dodatków, bez glutaminanu, z dodatkiem ziół, ma fajną konsystencję, jest śniadaniowym lub kolacyjnym klasykiem 😉
I na dodatek bez mleka, jajek, glutenu i oczywiście cukru! 3xbez.

Składniki:

  • 0,7kg karkówki wieprzowej (lub fileta z indyka, jeśli wolisz chudszy)
  • 0,4kg podgardla lub boczku
  • 0,5kg wątróbki drobiowej (może być więcej, jak lubisz)
  • 2 cebule
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 4 szt. ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki mielonej łagodnej
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Mięso wraz z wątróbką umyj pod ciepłą wodą, pokrój w kostkę i włóż do garnka z grubym dnem.
  2. Warzywa (marchew, pietruszka, por, seler, cebula) umyj, obierz, opłucz, połóż na mięso w garnku.
  3. Zalej wrzątkiem (do 3/4 wysokości). Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie dodaj opłukaną kaszę jaglaną i gotuj razem kolejne 15 minut.
  5. Po ugotowaniu wyłów ziele angielskie i liść laurowy (bo zaraz będzie blendowanie i lepiej żeby nie pozostały grube kawałki).
  6. Następnie dodaj resztę ziół i przypraw, zblenduj.
  7. Powstały pasztet spróbuj i w razie potrzeby dosól.
  8. Przełóż we wcześniej wyparzone słoiki (np. w piekarniku). Wytrzyj brzegi słoików, zakręć. Pasteryzuj w kąpieli wodnej około 60 minut. Lub przełóż do formy i piecz w piekarniku około godziny w 180 stopniach.
  9. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

JM.

Drukuj przepis

15 odpowiedzi

    1. Do roku nie zaleca się podawania soli Maluszkom. Jednak jeśli nie będzie go wiele w pasztecie (można zrobić osobne słoiczki bez lub z niewielką ilością soli) to myślę, że wcześniej. Każdy Maluszek jest inny i nie wiem jak Dziecko radzi sobie z chlebem 😉 Ale w pasztecie nie ma nic, co mogłoby zaszkodzić.

  1. Mam pytanie, czy słoiczki nie mogą postać dłużej skoro mięso jest pasteryzowane? Bo ilość jest spora i obawiam się że nie zjemy przez 2 tyg a nie chce zmieniać proporcji 🙂

    1. Gotując zupę zależy Nam aby większość witamin, minerałów, aminokwasów przeszło do wywaru. Wtedy gotujemy od zimnej wody.
      Gotując warzywa i mięso (m.in. w przypadku pasztetu) zalewamy je wrzątkiem, bo zależy Nam aby te wartości nie przeszły w większości do wywaru i zostały w pasztecie, a nie zostały wylane do zlewu (jeśli całego wywaru nie użyjemy).

    1. Ja zawsze mieszam mięsa, w zależności od tego, co mam. Może być indyk i wołowina, kurczak. Grunt żeby była wątróbka i coś tłustego (czyli np. boczek), a reszta mięs czysta dowolność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook