Deser: Kokosowe kulki

Kokosowe kulki zrobiłam dla moich chłopaków (czyt. Syn, Mąż, Tata) z okazji Walentynek. Nie mają cukru, glutenu, jajek, mleka. Można stwierdzić, że to całkiem pożywna przekąska nie tylko dla dzieci 🙂


Ilość porcji: ok. 20 kulek
Czas przygotowania: ok. godzina

Składniki:

  • 80 gram kaszy jaglanej
  • 0,6 litra mleka kokosowego
  • 7 łyżek wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
  • 22 daktyle
  • 30 sztuk blanszowanych migdałów

Przygotowanie:

  1. Kaszę podprażyć (na niewielkim ogniu) na suchej patelni. Przelać zimną wodą.
  2. Do garnka z grubym dnem wlać mleko kokosowe i wsypać kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu, ok. 25 minut pod przykryciem.
  3. Daktyle i migdały rozkruszyć na drobne części.
  4. Gdy kasza jaglana ugotuje się, odstawić do wystygnięcia.
  5. Do kaszy dodać daktyle, migdały, wiórki kokosowe, wymieszać.
  6. Formować kulki i obtoczyć wiórkami kokosowymi.
  7. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Pamiętaj! Kupując wiórki kokosowe i daktyle wybieraj te, które nie zawierają żadnych dodatków (np. substancji konserwujących, cukru)

Smacznego! 🙂

JM.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.