Krupnik jaglany na przeziębienie

Około godziny
6 porządnych talerzy

Podczas przeziębienia tracimy apetyt. Organizm całą swoją moc przeznacza na walkę z infekcją. Nie warto zmuszać dziecka do jedzenia, najważniejsze są jednak regularnie podawane ciepłe płyny, na przykład ciepła woda, ciepłe napary ziołowe (Ziółka na przeziębienie) lub kompoty (Kompoty mocy dla dzieci lub Kompot z gruszek). Jeśli apetyt nie doskwiera warto wspierać organizm lekkostrawnymi, wspierającymi odporność potrawami, do których należy krupnik jaglany. Użyta w przepisie kasza jaglana ma właściwości przeciwwirusowe, a poddana wcześniejszemu prażeniu działa osuszająco. Warto gotować krupnik jaglany raz w tygodniu, dla wsparcia odporności Rodziny.

 

Polecam, świadome żywienie cudownie wspiera organizm.

Składniki:

  • 4 litry wody;
  • szyja lub skrzydło z indyka;
  • 1/2 pora;
  • 1/2 selera;
  • 2 cebule;
  • 3 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 5 łyżek kaszy jaglanej (w przypadku kataru można wcześniej uprażyć na patelni, a następnie opłukać w ciepłej wodzie);
  • 2 ziemniaki;
  • ząbek czosnku;
  • 2 garście natki pietruszki (jedna do gotowania, a druga do posypania zupy na talerzu);
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 3 liście laurowe;
  • 1/3 łyżeczki tymianku;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 1 łyżka soli kłodawskiej/himalajskiej;
  • maleńka szczypta pieprzu cayenne (dosłownie ociupeńkę);
  • 1 płaska łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego;

Przygotowanie:

  1. Do zimnej wody w garnku wrzuć mięso, pora, czosnek, selera i nać pietruszki. Gotuj 0koło 20 minut.
  2. Na patelnię lub w mały rondelek wyłóż smalec lub olej i zeszklij drobno poszatkowaną cebulkę. Dodaj do garnka.
  3. Do gotującego się wywaru dodaj startą na tarce marchew, pietruszkę, dodaj kaszę jaglaną.
  4. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, kurkumę, sól i pieprz.
  5. Gotuj 15 minut.
  6. Na talerzu posyp drobno poszatkowaną nać pietruszki i… gotowe!

 

Krupnik jaglany można podawać na śniadanie, obiad i kolację. Wracajcie do zdrowia!

Drukuj przepis

2 odpowiedzi

  1. Witaj,przeglądam Twojego bloga i jestem zachwycona, prostotą przepisów, spodziewam się dzidziusia🤰i kiedy przyjdzie czas na rozszerzenie diety na pierwszym miejscu będę korzystała z Twoich porad i przepisów, świetna robota💪 a krupnik rewelacja😊aaa i jeszcze te kompoty, szoook😌pozdrwiam😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie