Na suchy kaszel? Kompot z gruszek!

30 minut
2 litry kompotu

Kto by pomyślał, że taki zwykły i prosty kompot z gruszek ma moc? Cudnie nawadnia zmęczony po gorączce organizm, nawilża gardło i pomaga uporać się z suchym kaszlem. Ponadto w okresie jesienno-zimowym naturalnie wspiera układ oddechowy, więc warto włączyć go do codziennego, domowego jadłospisu.

Składniki:

2-3 litry wody;

7-8 gruszek;

łyżka migdałów;

garść jagód goji;

opcjonalnie, jeśli gruszki nie są dojrzałe i chcemy, by kompot był słodszy garść daktyli;

 

Jeśli kaszel  zaczyna się odrywać  (staje się mokry) można do kompotu dodać:

łyżeczka goździków;

szczypta tymianku;

Przygotowanie:

1. Owoce dokładnie umyć, pokroić w paski (wybierajcie najlepiej ekologiczne owoce, szkoda pozbywać się skórki- ma działanie nawilżające);

2. Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki.

3. Do garnka wlać wodę, dodać gruszki, migdały, jagody, goździki i tymianek.

4. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem.

5. Popijać ciepły kompot kilka razy w ciągu dnia, najlepiej razem z gruszkami i migdałami.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie