Kto by pomyślał, że taki zwykły i prosty kompot z gruszek ma moc? Cudnie nawadnia zmęczony po gorączce organizm, nawilża gardło i pomaga uporać się z suchym kaszlem. Ponadto w okresie jesienno-zimowym naturalnie wspiera układ oddechowy, więc warto włączyć go do codziennego, domowego jadłospisu.
2-3 litry wody;
7-8 gruszek;
łyżka migdałów;
garść jagód goji;
opcjonalnie, jeśli gruszki nie są dojrzałe i chcemy, by kompot był słodszy garść daktyli;
Jeśli kaszel zaczyna się odrywać (staje się mokry) można do kompotu dodać:
łyżeczka goździków;
szczypta tymianku;
1. Owoce dokładnie umyć, pokroić w paski (wybierajcie najlepiej ekologiczne owoce, szkoda pozbywać się skórki- ma działanie nawilżające);
2. Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki.
3. Do garnka wlać wodę, dodać gruszki, migdały, jagody, goździki i tymianek.
4. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem.
5. Popijać ciepły kompot kilka razy w ciągu dnia, najlepiej razem z gruszkami i migdałami.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.