Warto ugotować raz w tygodniu i podać na kolację zupę PREbiotyczną. Cudownie wspiera jelita, bo karmi bakterie zamieszkujące układ pokarmowy.
Przygotowanie takiej zupy jest banalnie proste. Do gara wrzucasz warzywa, które są bogate w błonnik, inulinę i/lub skrobię oporną. Pamiętaj o dodatku dobrej jakości tłuszczu (np. olej lniany, oliwa, masło) i olej białko. Warto dodać też zioła i naturalne przyprawy, które mają korzystny wpływ na trawienie.
Do przygotowania zupy prebiotycznej szczególnie polecane są: cebula, czosnek, por, topinambur, szparagi, ziemniaki (szczególnie te, które zostały wcześniej ugotowane i wrzucone do lodówki) i marchew (ugotowana na miękko). Ale możesz dorzucić też inne warzywa (z naciskiem na nisko skrobiowe).
Kombinuj z połączeniami, poniżej załączam przykładowy przepis:
Pamiętaj jednak, że olej lniany można dodać dopiero wtedy, gdy zupa ostygnie i przestanie parować!
Smacznego.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
Inne |
|
Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii. | |
Niezbędne |
Niezbędne |
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo. | |
Reklamowe |
|
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam. | |
Analityczne |
|
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp. | |
Funkcjonalne |
|
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich. | |
Wydajnościowe |
|
Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników. |
Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć sposób korzystania z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce użytkownika wyłącznie za jego zgodą. Użytkownik ma również możliwość rezygnacji z tych plików cookie.
5 odpowiedzi
To już wiem co dziś na kolację ?
Czekam na recenzję ?
Czym zastąpić ziemniaka i marchew żeby zupka nie straciła swoich walorów? Syn ma nietoleracje. Przeważnie korzystamy z batata pietruszki i tapinamburu( jeśli gdzieś dorwiemy).
Topinambur! Bardzo dobre źródło inuliny 🙂
topinambur 🙂