30 minut
dowolna

Warto ugotować raz w tygodniu i podać na kolację zupę PREbiotyczną. Cudownie wspiera jelita, bo karmi bakterie zamieszkujące układ pokarmowy.

Przygotowanie takiej zupy jest banalnie proste. Do gara wrzucasz warzywa, które są bogate w błonnik, inulinę i/lub skrobię oporną. Pamiętaj o dodatku dobrej jakości tłuszczu (np. olej lniany, oliwa, masło) i olej białko. Warto dodać też zioła i naturalne przyprawy, które mają korzystny wpływ na trawienie.

Do przygotowania zupy prebiotycznej szczególnie polecane są: cebula, czosnek, por, topinambur, szparagi, ziemniaki (szczególnie te, które zostały wcześniej ugotowane i wrzucone do lodówki) i marchew (ugotowana na miękko). Ale możesz dorzucić też inne warzywa (z naciskiem na nisko skrobiowe).

Kombinuj z połączeniami, poniżej załączam przykładowy przepis:

Składniki:

  • 1 litr wody;
  • 1/2 pora;
  • 3 ziemniaki (najlepiej wcześniej ugotowane i schłodzone. Mogą być te, które zostały Ci z obiadu);
  • kawałek kapusty pekińskiej;
  • marchew;
  • garść natki pietruszki;
  • łyżka dobrej jakości oleju lnianego, oliwy, masła;
  • sól kłodawska do smaku;
  • szczypta kminku;
  • szczypta gałki muszkatołowej;

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i wrzuć do gara (marchewkę przetnij wzdłuż, jeśli to możliwe na cztery paski).
  2. Dodaj przyprawy.
  3. Zalej wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  4. Wyciągnij marchewkę i pokrój w kostkę (krem ma ładniejszy kolor).
  5. Wrzuć nać pietrruszki, i zupę zblenduj na krem. Dosól do smaku jeśli to konieczne.
  6. Podawaj na talerzu z pokrojoną marchewką.
  7. Dodaj olej.

Pamiętaj jednak, że olej lniany można dodać dopiero wtedy, gdy zupa ostygnie i przestanie parować!

Smacznego.

 

 


Jeśli szukasz  inspiracji na proste i pyszne domowe zupy – ponad 20 przepisów i mnóstwo wskazówek znajdziesz w moim e-booku Talerz Ciepłej Zupy pod linkiem.

Drukuj przepis

5 odpowiedzi

  1. Czym zastąpić ziemniaka i marchew żeby zupka nie straciła swoich walorów? Syn ma nietoleracje. Przeważnie korzystamy z batata pietruszki i tapinamburu( jeśli gdzieś dorwiemy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie