Warto ugotować raz w tygodniu i podać na kolację zupę PREbiotyczną. Cudownie wspiera jelita, bo karmi bakterie zamieszkujące układ pokarmowy.
Przygotowanie takiej zupy jest banalnie proste. Do gara wrzucasz warzywa, które są bogate w błonnik, inulinę i/lub skrobię oporną. Pamiętaj o dodatku dobrej jakości tłuszczu (np. olej lniany, oliwa, masło) i olej białko. Warto dodać też zioła i naturalne przyprawy, które mają korzystny wpływ na trawienie.
Do przygotowania zupy prebiotycznej szczególnie polecane są: cebula, czosnek, por, topinambur, szparagi, ziemniaki (szczególnie te, które zostały wcześniej ugotowane i wrzucone do lodówki) i marchew (ugotowana na miękko). Ale możesz dorzucić też inne warzywa (z naciskiem na nisko skrobiowe).
Kombinuj z połączeniami, poniżej załączam przykładowy przepis:
Pamiętaj jednak, że olej lniany można dodać dopiero wtedy, gdy zupa ostygnie i przestanie parować!
Smacznego.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
4 odpowiedzi
To już wiem co dziś na kolację ?
Czekam na recenzję ?
Czym zastąpić ziemniaka i marchew żeby zupka nie straciła swoich walorów? Syn ma nietoleracje. Przeważnie korzystamy z batata pietruszki i tapinamburu( jeśli gdzieś dorwiemy).
Topinambur! Bardzo dobre źródło inuliny 🙂