Przepis na: pyszny żurek jaglany! (bezglutenowy)

15 minut + 30 minut gotowania
2+2

Domowe jedzenie, proste jedzenie. Żurek jest w Naszej tradycji kulinarnej! Wracajmy do potraw, które były przygotowywane przez Nasze Prababki z prostych składników, których używały budując zdrowie swych Rodzin!

Żurek jaglany- ekstremalnie delikatny, odżywiający i ogrzewający posiłek, idealny na śniadanko
w jesienno-zimowym czasie d
la całej Rodziny.

Udowadniam, że #talerzciepłejzupy nadaje się na śniadanie i można zjeść go w szkole i w pracy (przelewając do termosu).

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 cebulę
  • 1 łyżkę smalcu gęsiego lub masła klarowanego (Ja kupuję tutaj-link)
  • 1 łyżkę majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 320ml zakwasu jaglanego (Ja kupuję TEN-link)
  • 1 łyżeczkę soli kamiennej
  • Szczyptę świeżo zmielonego pieprzu

 

Dodatkowo: Często nastawiam żurek na domowym rosole, zawekowanym w słoiku (Jak przechowuję rosół?) lub podaję z białą domową kiełbaską lub dobrej jakości parówką.

Przygotowanie:

1. Do garnka, z grubym dnem, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec dodaj majeranek.

2. Do garnka wlej wrzącą wodę (jeśli masz białą kiełbasę- dodaj ją). Dodaj sól kamienną i pieprz.

3. Dodaj obrane i pokrojone drobną kostkę ziemniaki.

4. Jeśli używasz kiełbasy wędzonej- dodaj pokrojoną w drobną kostkę.

5. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 20 minut.

6. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

7. Zakwas na żur dokładnie wymieszaj i wlej do garnka.

8. Gotuj jeszcze przez 5 minut i… Gotowe!

 

 

 

 

JM.

 

Drukuj przepis

7 Responses

  1. Dzień dobry:)
    Mam sibo i IMO. Chciałabym zrobić ten żurek, ale bez cebuli i czosnku. Czy wyjdzie? Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nazywam się Asia Masłowska. Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Pokazuję naturalne sposoby na zdrowie i udowadniam, że zdrowie zaczyna się… OD BRZUSZKA!

Tworzę proste, pyszne i domowe przepisy bez glutenu, mleka, cukru, glutaminianu, rafinowanych olejów roślinnych, dodatków do żywności.

Razem ze mną zostaniesz Mistrzynią domowego gotowania z naturalnych składników!

Zajrzyj po więcej

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.