Żurek jaglany- ekstremalnie delikatny, odżywiający i ogrzewający posiłek, idealny na śniadanko
w jesienno-zimowym czasie dla całej Rodziny.
Udowadniam, że #talerzciepłejzupy nadaje się na śniadanie i można zjeść go w szkole i w pracy (przelewając do termosu).
Dodatkowo: Często nastawiam żurek na domowym rosole, zawekowanym w słoiku (Jak przechowuję rosół?) lub podaję z białą domową kiełbaską lub dobrej jakości parówką.
1. Do garnka, z grubym dnem, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec dodaj majeranek.
2. Do garnka wlej wrzącą wodę (jeśli masz białą kiełbasę- dodaj ją). Dodaj sól kamienną i pieprz.
3. Dodaj obrane i pokrojone drobną kostkę ziemniaki.
4. Jeśli używasz kiełbasy wędzonej- dodaj pokrojoną w drobną kostkę.
5. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 20 minut.
6. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
7. Zakwas na żur dokładnie wymieszaj i wlej do garnka.
8. Gotuj jeszcze przez 5 minut i… Gotowe!
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
7 odpowiedzi
Hej,zrobiły mi się w żurku takie jasne kluchy, czy tzn że mi się zważył?
Jaglanym? Najwidoczniej niedokładnie wymieszałaś zakwas i są to grudki z mąki jaglanej 🙂
Będę dzisiaj robić pierwszy raz żurek jaglany,jestem mega ciekawa tego smaku.
Czekam na kulinarną recenzję! 🙂
Dzień dobry:)
Mam sibo i IMO. Chciałabym zrobić ten żurek, ale bez cebuli i czosnku. Czy wyjdzie? Pozdrawiam 🙂
Tak, wyjdzie 🙂
🙂