Żurek jaglany- ekstremalnie delikatny, odżywiający i ogrzewający posiłek, idealny na śniadanko
w jesienno-zimowym czasie dla całej Rodziny.
Udowadniam, że #talerzciepłejzupy nadaje się na śniadanie i można zjeść go w szkole i w pracy (przelewając do termosu).
Dodatkowo: Często nastawiam żurek na domowym rosole, zawekowanym w słoiku (Jak przechowuję rosół?) lub podaję z białą domową kiełbaską lub dobrej jakości parówką.
1. Do garnka, z grubym dnem, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec dodaj majeranek.
2. Do garnka wlej wrzącą wodę (jeśli masz białą kiełbasę- dodaj ją). Dodaj sól kamienną i pieprz.
3. Dodaj obrane i pokrojone drobną kostkę ziemniaki.
4. Jeśli używasz kiełbasy wędzonej- dodaj pokrojoną w drobną kostkę.
5. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 20 minut.
6. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
7. Zakwas na żur dokładnie wymieszaj i wlej do garnka.
8. Gotuj jeszcze przez 5 minut i… Gotowe!
JM.

Nazywam się Asia Masłowska. Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Pokazuję naturalne sposoby na zdrowie i udowadniam, że zdrowie zaczyna się… OD BRZUSZKA!
Tworzę proste, pyszne i domowe przepisy bez glutenu, mleka, cukru, glutaminianu, rafinowanych olejów roślinnych, dodatków do żywności.
Razem ze mną zostaniesz Mistrzynią domowego gotowania z naturalnych składników!
Inne |
|
| Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii. | |
Niezbędne |
Niezbędne |
| Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo. | |
Reklamowe |
|
| Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam. | |
Analityczne |
|
| Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp. | |
Funkcjonalne |
|
| Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich. | |
Wydajnościowe |
|
| Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników. | |
Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć sposób korzystania z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce użytkownika wyłącznie za jego zgodą. Użytkownik ma również możliwość rezygnacji z tych plików cookie.
7 Responses
Hej,zrobiły mi się w żurku takie jasne kluchy, czy tzn że mi się zważył?
Jaglanym? Najwidoczniej niedokładnie wymieszałaś zakwas i są to grudki z mąki jaglanej 🙂
Będę dzisiaj robić pierwszy raz żurek jaglany,jestem mega ciekawa tego smaku.
Czekam na kulinarną recenzję! 🙂
Dzień dobry:)
Mam sibo i IMO. Chciałabym zrobić ten żurek, ale bez cebuli i czosnku. Czy wyjdzie? Pozdrawiam 🙂
Tak, wyjdzie 🙂
🙂