Zakwas z buraka poprawia odporność, wzmacnia krew, jest cudownym, turbo zdrowym napojem, naturalnym probiotykiem i multiwitaminą. Każdy Maluch zmagający się z obniżoną odpornością powinien dostać zakwas jako napój mocy na wzmocnienie, regenerację (szczególnie po antybiotykoterapii). Wypity na noc ma dodatkową moc: wspiera wątrobę.
Można przygotować na nim też pyszny barszczyk (przepis w e-booku Talerz Ciepłej Zupy).
3 kg buraków (dobrze przebranych, bo lubią pleśnieć, najlepiej ekologicznych);
3 litry wcześniej ugotowanej i ostudzonej wody;
9 ząbków czosnku;
9 ziarenek ziela angielskiego;
6 liści laurowych;
3 płaskie łyżki soli kłodawskiej kamiennej niejodowanej (tej tutaj);
1. Buraki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę lub plastry, wrzuć do dużego szklanego (lub glinianego) słoja;
2. Dorzuć obrany i przekrojony czosnek, ziele i liście;
3. Do wody wsyp sól i energicznie mieszaj, a następnie otrzymanym roztworem zalej buraki z przyprawami. Nic nie może wystawać poza powierzchnię.
4. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni (w zależności od temperatury);
5. Jeśli na powierzchni pojawi się biała piana, można ją ściągnąć (może pleśnieć) lub codziennie energicznie mieszać zawartość słoja w celu jej „zalania”;
6. Gotowy i ukiszony zakwas ma słodki, lekko gazowany smak i bardzo intensywny kolor 🙂
7. Gdy się ukisi, przelej zakwas do wyparzonych butelek/słoików i przechowuj w lodówce.
Dzieci zaczynające przygodę z zakwasem mogą zacząć od kieliszka. Później i pół szklanki nie zaszkodzi! 🙂
My najbardziej lubimy wypić kieliszeczek po kolacji, przed snem.
Jeśli kupujesz zakwas, czytaj skład. Najlepszy to taki zawierający: buraki, wodę, sól kamienną, ziele angielskie, liść laurowy. Unikaj zakwasów z konserwantami i przeciwutleniaczami.
Dobry smak i skład w mojej opinii ma ten dostępny POD LINKIEM. (To Nasz ulubiony, sklepowy).
Od brzuszka zaczyna się zdrowie.
Na zdrowie!
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
7 odpowiedzi
Też robię, choć ostatnio zapomniałam pić. 😉
Na zdrówko ?
Najlepszy przepis na zakwas jaki robiłam?
Zawsze wychodzi i jest super? dziękuje
Bardzo się cieszę i dziękuję ?
Bardzo proszę o informację jak długo można przetrzymywać taki zakwas?czy powinien leżeć w lodówce?pozdrawiam
Po zakwaszeniu polecam zakwas przelać i przechowywać w lodówce, nawet 2 miesiące.
Czyli można odkręcać sloik i sprawdzać?
Tak, jak najbardziej. Ja sprawdzam. Nawet polecam mieszać.