Przepis mocy: Zakwas z buraka

20 minut
3 litrowe słoiki

Zakwas z buraka poprawia odporność, wzmacnia krew, jest cudownym, turbo zdrowym napojem, naturalnym probiotykiem i multiwitaminą. Każdy Maluch zmagający się z obniżoną odpornością powinien dostać zakwas jako napój mocy na wzmocnienie, regenerację (szczególnie po antybiotykoterapii). Wypity na noc ma dodatkową moc: wspiera wątrobę.
Można przygotować na nim też pyszny barszczyk
(przepis w e-booku Talerz Ciepłej Zupy).

Składniki:

3 kg buraków (dobrze przebranych, bo lubią pleśnieć, najlepiej ekologicznych);

3 litry wcześniej ugotowanej i ostudzonej wody;

9 ząbków czosnku;

9 ziarenek ziela angielskiego;

6 liści laurowych;

3 płaskie łyżki soli kłodawskiej kamiennej niejodowanej (tej tutaj);

Przygotowanie:

1. Buraki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę lub plastry, wrzuć do dużego szklanego (lub glinianego) słoja;

2. Dorzuć obrany i przekrojony czosnek, ziele i liście;

3. Do wody wsyp sól i energicznie mieszaj, a następnie otrzymanym roztworem zalej buraki z przyprawami. Nic nie może wystawać poza powierzchnię.

4. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni (w zależności od temperatury);

5. Jeśli na powierzchni pojawi się biała piana, można ją ściągnąć (może pleśnieć) lub codziennie energicznie mieszać zawartość słoja w celu jej „zalania”;

6. Gotowy i ukiszony zakwas ma słodki, lekko gazowany smak i bardzo intensywny kolor 🙂

7. Gdy się ukisi, przelej zakwas do wyparzonych butelek/słoików i przechowuj w lodówce.

 

 

Zakwas dla dzieci?

 

Dzieci zaczynające przygodę z zakwasem mogą zacząć od kieliszka. Później i pół szklanki nie zaszkodzi! 🙂

My najbardziej lubimy wypić kieliszeczek po kolacji, przed snem.

 

 

Gotowe zakwasy – czytaj składy!

Jeśli kupujesz zakwas, czytaj skład. Najlepszy to taki zawierający: buraki, wodę, sól kamienną, ziele angielskie, liść laurowy. Unikaj zakwasów z konserwantami i przeciwutleniaczami.

Dobry smak i skład w mojej opinii ma ten dostępny POD LINKIEM. (To Nasz ulubiony, sklepowy).

 

 


Od brzuszka zaczyna się zdrowie.

Na zdrowie!

JM.

Drukuj przepis

9 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie