Przepis mocy: Zakwas z buraka

Zakwas z buraka poprawia odporność, wzmacnia krew, jest cudownym, turbo zdrowym napojem, naturalnym probiotykiem i multiwitaminą. Każdy Maluch zmagający się z obniżoną odpornością powinien dostać zakwas jako napój mocy na wzmocnienie, regenerację (szczególnie po antybiotykoterapii).
Ponadto można przygotować na nim przepyszny barszczyk!


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 3 kg buraków (dobrze przebranych, bo lubią pleśnieć, najlepiej ekologicznych);
  • 3 litry wcześniej ugotowanej i ostudzonej wody;
  • 9 ząbków czosnku;
  • 9 ziarenek ziela angielskiego;
  • 6 liści laurowych;
  • 3 płaskie łyżki soli himalajskiej;

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę lub plastry, wrzucić do dużego szklanego (lub glinianego) słoja;
  2. Dorzucić obrany i przekrojony czosnek, zielę i liście;
  3. Do wody wsypujemy sól i energicznie mieszamy, a następnie otrzymany roztworem zalewamy buraki z przyprawami. Nic nie może wystawać poza powierzchnię.
  4. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni (w zależności od temperatury);
  5. Jeśli na powierzchni pojawi się biała piana, można ją ściągnąć (może pleśnieć) lub codziennie energicznie mieszać zawartość słoja w celu jej „zalania”;
  6. Gotowy i ukiszony zakwas ma słodki, lekko gazowany smak i bardzo intensywny kolor 🙂
  7. Gdy się ukisi, przelej zakwas do wyparzonych butelek/słoików i przechowuj w lodówce.

Dzieci zaczynające przygodę z zakwasem mogą zacząć od kieliszka. Później i pół szklanki nie zaszkodzi! 🙂

Dzieciom poniżej roku zakwasu nie polecam ze względu na zawartość soli, która u Maluchów poniżej 1 roku życia może mieć niekorzystny wpływ na nerki.

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.