Kaszel mokry i kaszel suchy można łagodzić i wspierać przy pomocy żywienia i ziół. Żywienie ma ogromne znaczenie!
TCM, poprzez swoją termikę i działanie, bardzo celnie pomaga dobrać odpowiednie produkty pod stan organizmu.
Kaszel suchy.
To ten męczący, bez odrywania flegmy. Może towarzyszyć mu suchość ust, gilgotanie w gardle, pragnienie.
Skoro jest suchy, to trzeba go nawilżyć (zawsze mówię „zmokrzyć”😉).
Aby to zrobić, żywieniowo świetnie sprawdzi się, np.:
- zupa jarzynowa z ryżem
- gotowany ryż z gruszkami i masłem
- kisiel z siemienia lnianego
- krem z białych warzyw (szczególnie kalafior, ziemniaki, pietruszka, kalarepa)
- kompot z gruszek, z dodatkiem migdałów, kwiatów lipy, korzenia prawoślazu, jagód goji i szczypty soli kamiennej (PRZEPIS TUTAJ)
- macerat z prawoślazu, gdy ostygnie możesz dodać miód.
Tutaj wspierająco dobrze sprawdzi się też ziołowy syrop z prawoślazu, ze ślazu, a także Grintuss.
Bardzo ważne jest nawadnianie! Ja polecam nastawić: zupę jarzynową lub ryżanką, a także kompot z gruszek i podawać przez cały dzień, małymi łykami.
Unikaj ostrych, aromatycznych, osuszających przypraw, które mogą nasilać suchość. A także pokarmów smażonych lub grillowanych.
Więcej informacji znajdziesz we wpisie: CO JEŚĆ W SUCHYM KASZLU?, a także w e-booku: CO JEŚĆ W INFEKCJI?
Kaszel mokry.
To ten, gdy zalegająca wydzielina się odrywa. W mojej opinii nie należy go powstrzymywać (bo drogi oddechowe oczyszczają się). Raczej osuszać wydzielinę, rozrzedzać ją, by jak najszybciej organizm się jej pozbył.
Aby wspierać organizm, polecam przygotować, na przykład:
- prażoną, a następnie ugotowaną kaszę jaglaną z gruszkami i migdałami
- krupnik jaglany
- krem z białych warzyw (szczególnie seler, pietruszka, kalafior, fenkuł)
- kompot z gruszek (z tymiankiem, miodunką, lipą, owocami bzu)
- napar z tymianku z ociupenką lukrecji.
Tutaj też nawodnienie jest bardzo ważne. By upłynniać zalegającą wydzielinę.
Unikaj produktów które nasilają produkcję śluzu, np. pszenica, mleko, cukier, banany, orzechy ziemne.
Z syropów na kaszel mokry: syrop z pędów sosny, dziewanny, tymianku, Prospan lub Grintuss.
Więcej informacji znajdziesz w e-booku: CO JEŚĆ W INFEKCJI?
Post NIE MA na celu zniechęcenia do wizyty u lekarza. Post MA na celu zachęcenie do działania żywieniem, ziołami zanim uda się do lekarza umówić. Żywienie ma znaczenie.
JM.