Jedzenie i zioła na kaszel mokry i suchy

Kaszel mokry i kaszel suchy można łagodzić i wspierać przy pomocy żywienia i ziół. Żywienie ma ogromne znaczenie!

TCM, poprzez swoją termikę i działanie, bardzo celnie pomaga dobrać odpowiednie produkty pod stan organizmu.

 

 


Kaszel suchy.

To ten męczący, bez odrywania flegmy. Może towarzyszyć mu suchość ust, gilgotanie w gardle, pragnienie.

Skoro jest suchy, to trzeba go nawilżyć (zawsze mówię „zmokrzyć”😉).

 

Aby to zrobić, żywieniowo świetnie sprawdzi się, np.:

  • zupa jarzynowa z ryżem
  • gotowany ryż z gruszkami i masłem
  • kisiel z siemienia lnianego
  • krem z białych warzyw (szczególnie kalafior, ziemniaki, pietruszka, kalarepa)
  • kompot z gruszek, z dodatkiem migdałów, kwiatów lipy, korzenia prawoślazu, jagód goji i szczypty soli kamiennej (PRZEPIS TUTAJ)
  • macerat z prawoślazu, gdy ostygnie możesz dodać miód.

Tutaj wspierająco dobrze sprawdzi się też ziołowy syrop z prawoślazu, ze ślazu, a także Grintuss.

Bardzo ważne jest nawadnianie! Ja polecam nastawić: zupę jarzynową lub ryżanką, a także kompot z gruszek i podawać przez cały dzień, małymi łykami.

Unikaj ostrych, aromatycznych, osuszających przypraw, które mogą nasilać suchość. A także pokarmów smażonych lub grillowanych.

 

Więcej informacji znajdziesz we wpisie: CO JEŚĆ W SUCHYM KASZLU?, a także w e-booku: CO JEŚĆ W INFEKCJI?

 

 


Kaszel mokry.

To ten, gdy zalegająca wydzielina się odrywa. W mojej opinii nie należy go powstrzymywać (bo drogi oddechowe oczyszczają się). Raczej osuszać wydzielinę, rozrzedzać ją, by jak najszybciej organizm się jej pozbył.

 

Aby wspierać organizm, polecam przygotować, na przykład:

  • prażoną, a następnie ugotowaną kaszę jaglaną z gruszkami i migdałami
  • krupnik jaglany
  • krem z białych warzyw (szczególnie seler, pietruszka, kalafior, fenkuł)
  • kompot z gruszek (z tymiankiem, miodunką, lipą, owocami bzu)
  • napar z tymianku z ociupenką lukrecji.

Tutaj też nawodnienie jest bardzo ważne. By upłynniać zalegającą wydzielinę.

Unikaj produktów które nasilają produkcję śluzu, np. pszenica, mleko, cukier, banany, orzechy ziemne.

Z syropów na kaszel mokry: syrop z pędów sosny, dziewanny, tymianku, Prospan lub Grintuss.

 

Więcej informacji znajdziesz w e-booku: CO JEŚĆ W INFEKCJI?


 

Post NIE MA na celu zniechęcenia do wizyty u lekarza. Post MA na celu zachęcenie do działania żywieniem, ziołami zanim uda się do lekarza umówić. Żywienie ma znaczenie.

 

JM.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie