Jak zostałam Mamą i pojawiła się w domu pierwsza dziecięca infekcja zastanawiałam się „Co ja powinnam podać Dziecku do jedzenia, by wspierać jego zdrowie, by nie obciążać organizmu, by wesprzeć zdrowienie?” Z biegiem czasu zaczęłam nabywać doświadczenia, poszerzałam wiedzę, kończyłam kolejne szkolenia i kursy, zaczęłam przetwarzać zdobytą wiedzę i doświadczenie.
Już teraz jestem pewna: Jedzenie ma ogromne znaczenie.
Na wiele pytań pomogła odpowiedzieć mi dietetyka TCM, zgodnie z którą produkty żywnościowe mogą wspierać organizm w różnych stanach, w którym organizm w określonej infekcji się znajduję: suchości, wilgoci, gorąca, zimna.
To nie jest leczenie, a wsparcie żywieniowe organizmu na podstawie obserwacji i dobranie produktów żywnościowych, które upraszczając: suchość- będą nawilżały, wilgoć- osuszały, gorąco- studziły, a zimno- ogrzewały.
Suchy kaszel
Suchy kaszel (w tym krtaniowy) jak sama nazwa wskazuje jest objawem suchości (i trochę gorąca).
Aby złagodzić suchość- trzeba ją nawilżyć.
Unikaj!
Wszystkiego co ostre, rozgrzewające, osuszające, m.in:
- ostre, aromatyczne przyprawy (np. imbir, kardamon, cynamon, tymianek, bazylia);
- smażone, grillowane, gofrowane dania;
- czarna herbata;
A także, podczas każdej infekcji niezalecane są produkty prozapalne (m.in. cukier, pszenica, mleko UHT, żywność wysoko przetworzona, tłuszcze utwardzone i rafinowane);
Szczególnie polecam:
Produkty, które działają nawilżająco i/lub delikatnie ochładzają (wg. TCM), m.in:
- ryż,
- gruszki,
- migdały,
- siemię i olej lniany,
- kalafior,
- pietruszka,
- seler,
- kalarepa,
- kapusta,
- ziemniaki,
- banan,
- kwiaty lipy;
- korzeń prawoślazu;
Przykładowe potrawy
- kompot z gruszek, na suchy kaszel – tutaj link;
- kompot z gruszek, z dodatkiem kwiatów lipy i siemienia lnianego;
- kisiel z siemienia lnianego, z dowolnymi owocami;
- gotowany ryż z gotowanymi gruszkami i kremem migdałowym;
- krem z białych warzyw;
- lekka zupa ryżanka z warzywami
Więcej informacji znajdziesz w…
Moim e-booku „CO JEŚĆ W INFEKCJI?”
JM.