Jaki jest najlepszy posiłek dla Dziecka? Która potrawa będzie miała bardzo korzystny i wszechstronny wpływ na budowanie zdrowia?
To oczywiście zupy! Talerz Ciepłej Zupy – to moim zdaniem podstawa w diecie Dzieci, a wypromowanie codziennych zup u Dzieci to moja misja!
Zupy, szczególnie te nastawiane na kurzych łapkach, kościach wołowych są bogactwem wolnych aminokwasów, nukleotydów, witamin, minerałów. Taka zupa zawiera cegiełki, które w łatwy sposób, bez dużych nakładów energii na trawienie może budować organizm, wspierając jego wzrost, rozwój i regenerację. Dodając do zupy warzywa, zieleninę, zioła, dodatkowo wzbogacamy jej prozdrowotne właściwości.
Dlaczego warto podawać Dzieciom zupy?
- U Dzieci układ pokarmowy jest niedojrzały, wykształca się. Pokarmy gotowane (w tym zupy) są lżej strawne niż potrawy stałe. Dlatego podajemy posiłek, który bez dużego wydatku może być przez organizm strawiony i wykorzystany.
- Zupy przez zawartość wody i łatwo przyswajalnych minerałów- świetnie nawadniają. Błony śluzowe, by mogły spełniać swoje ochronne funkcje (przeciw drobnoustrojom) muszą mieć dostarczaną odpowiednią ilość płynów.
- Zupy ogrzewają układ pokarmowy (wg. TCM są rozgrzewające dla układu pokarmowego) przez co po zjedzeniu talerza ciepłej zupy szybko jest Nam ciepło.
- Zupy mocy dzięki obecności wolnych aminokwasów i nukleotydów mają korzystny wpływ na doszczelnianie i regenerację ścian jelita (zdrowie zaczyna się od brzuszka). A także stan skóry, włosów, paznokci.
- Są wspierające w podnoszeniu odporności, w infekcjach, w regeneracji po chorobie, polecane w zaparciach, w problemach z układem pokarmowym. Pomagają przywrócić równowagę w układzie pokarmowym i wspierają zdrowie, które zaczyna się OD BRZUSZKA!
Kiedyś zupy były podstawą diety każdego Dziecka. Wracajmy do Naszych kulinarnych i żywieniowych tradycji.
Głoszę więc zupową misje i czekam aż nadejdzie dzień, gdy Talerz Ciepłej Zupy stanie się codziennością w diecie większości Dzieci!
Zwracaj też uwagę, by nie psuć zup zbędnymi dodatkami. By zupy zawierały naturalne składniki oraz by były bez dodatku: glutaminianu, innych wzmacniaczy oraz syntetycznych substancji, a także by nie zagęszczać ich mąką i nie zabielać mlekiem UHT, które sprawiają, że zupa staje się ciężkostrawna i prozapalna.
Pamiętaj, że zdrowie zaczyna się… OD BRZUSZKA!
JM.
