Czym zagęścić zupę?
Zamiast wszechobecnej mąki pszennej, którą kiedyś, w czasach głodu dodawano dla podbicia kaloryczności, szybszego „najedzenia” (już wiadomo, że to nie działa, a uczucie jest tylko na chwilę) tanim kosztem.
Dzisiaj. W erze świata przesyconego węglowodanami, żywności pełnej pustych kalorii, otyłości, cukrzycy… Zdroworozsądkowe jest jej ograniczanie. Przecież MĄKA PSZENNA we współczesnym świecie jest w większości produktów, które spożywamy. Jako tani wypełniacz, zapychacz. Czy musimy jeszcze jej dosypać do zupy?
Wiem, że ciężko zmienić przyzwyczajenia z dnia na dzień. Czasami potrzebujemy też urozmaicenia. Dlatego pokażę Wam kilka trików na zagęszczenie zupy, bez użycia mąki pszennej.
Do zagęszczenia użyj:
- Warzyw z zupy! Gdy zupa jest już ugotowana, zblenduj wszystkie (lub część) warzyw, które włożyłaś do garnka. Zupa jest gęstsza, warzywa wykorzystane, brzuszki zadowolone.
- Czerwonej soczewicy. Na początku gotowania, wraz z innymi składnikami wsyp do zupy opłukaną wcześniej na sicie soczewicę. Przyjemnie zagęszcza zupkę i wzbogaca ją w wartości odżywcze.
- Zblendowanej cukinii, batata, ziemniaka, dyni. W zależności od rodzaju zupy i preferencji smakowych, możesz dorzucić w trakcie gotowania jedno z wyżej wymienionych warzyw, a gdy zmięknie… wystarczy zblendować i otrzymasz zagęszczoną wersję zupki.
- Żółtko jaja! Gdy zupa się ugotuje, możesz wlać do gara lub na talerz żółtka jajek! Świetnie zagęszczą zupę, a co najważniejsze: kosmicznie odżywią organizm! (Jak wyparzać jajka dla Dzieci, przeczytasz tutaj).
- Zamiast mąki pszennej, możesz użyć mniej przetworzonej, bogatszej w wartości odżywcze: mąki jaglanej, z amarantusa, quinoa lub pełnoziarnistej ryżowej (nie są rafinowane, jedynie rozdrobnione). Łyżkę lub dwie mąki wsyp do szklanki z zimną wodą, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do gotującej się zupy!
- Do zagęszczania krupniku świetnie sprawdza się dodanie na początku gotowania kaszy jaglanej, lub jęczmiennej (wcześniej opłukanej lub namoczonej w wodzie);
Jeśli MUSISZ zagęszczać, zamiast pszenicy użyj jednego z wyżej wymienionych!
Dla chcącego nic trudnego. Warto szukać lepszych, korzystniejszych dla zdrowia rozwiązań i odchodzić od szkodliwych przyzwyczajeń.
JM.
2 odpowiedzi
A co Pani uważa na temat mąki z samopszy i płaskurki?
Są to pradawne odmiany zbóż, nie poddane modyfikacją, w mojej opinii bezpieczne, ale obserwuj jak się czujecie 🙂