Czy Dzieciom myć jajka i jak to robić?

Jeśli używamy ich „na surowo” – zdecydowanie zalecam mycie pod bieżącą wodą, a następnie parzenie!

O tym, że żółtko jaja jest prawdziwym bogactwem wartości odżywczych: wiemy wszyscy. Ale zdecydowanie, żółtko „na surowo” obdaruje Nas swoimi właściwościami w największej ilości. Dlatego warto jeść surowe żółtka (zachowując ostrożność!) z wcześniej wyparzonych jaj.

 

 


Do czego dodać surowe żółtka?

 

Surowymi żółtkami można zagęścić zupę, zrobić babciny rarytas: kogel-mogel, dodać do musu owocowego lub po prostu zrobić jajka sadzone, na miękko lub „w koszulce” (choć nie wszystkie Dzieci tolerują taką formę, dlatego czasami warto pokombinować 😉 )

Jednak zawsze pamiętaj aby jajka wyparzyć! Dlatego, że naturalną bakterią obecną na skórze kury jest salmonella, która mogła na skorupkę jaja z kupra kurzego się przeprowadzić i sobie tam pomieszkiwać. A podczas wbijania jaja, ma możliwość, by dostać się do potrawy… nie potrzebujemy się nią zainfekować! Dzieci ze względu na wciąż rozwijający się układ pokarmowy, są na zatrucie szczególnie narażone.

 

 


Jak parzyć jajka?

 

Najpierw jajo umyj, pod bieżącą wodą.

Następnie, włóż je do szklanki z wrzącą wodą, na 10 sekund.

Małym dzieciom, dla zwiększonego bezpieczeństwa polecam zrobić to nieco dłużej: jajo w temperaturze pokojowej, wrzucić do garnuszka z gorącą wodą i gotować przez minutę, następnie ostudzić zimną wodą. Teraz można spokojnie zbić skorupkę i oddzielić żółtko, od białka!

 

 

 

JM.

4 odpowiedzi

  1. Czy jajka które będą gotowane na miękko lub w koszulce ewentualnie jajecznica też trzeba zalewać wrzątkiem lub gotować przez minutę? Czy to tylko przy surowym żółtku 😉

  2. Dzień dobry. Wolę dopytać dla ścisłości. Czyli mimo, że jajko sadzone lub w koszulce ma surowe żółtko, to nie trzeba go wcześniej wyparzac, wystarczy umyć podbiezaca woda? Ta ewentualną salmonella nie dostała się do zlotka?

    1. Dzień dobry. Wolę dopytać dla ścisłości. Czyli mimo, że jajko sadzone lub w koszulce ma surowe żółtko, to nie trzeba go wcześniej wyparzac, wystarczy umyć podbiezaca woda? Ta ewentualną salmonella nie dostała się do żółtka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.