Czy Dzieciom myć jajka i jak to robić?
Jeśli używamy ich „na surowo” – zdecydowanie zalecam mycie pod bieżącą wodą, a następnie parzenie!
O tym, że żółtko jaja jest prawdziwym bogactwem wartości odżywczych: wiemy wszyscy. Ale zdecydowanie, żółtko „na surowo” obdaruje Nas swoimi właściwościami w największej ilości. Dlatego warto jeść surowe żółtka (zachowując ostrożność!) z wcześniej wyparzonych jaj.
Do czego dodać surowe żółtka?
Surowymi żółtkami można zagęścić zupę, zrobić babciny rarytas: kogel-mogel, dodać do musu owocowego lub po prostu zrobić jajka sadzone, na miękko lub „w koszulce” (choć nie wszystkie Dzieci tolerują taką formę, dlatego czasami warto pokombinować 😉 )
Jednak zawsze pamiętaj aby jajka wyparzyć! Dlatego, że naturalną bakterią obecną na skórze kury jest salmonella, która mogła na skorupkę jaja z kupra kurzego się przeprowadzić i sobie tam pomieszkiwać. A podczas wbijania jaja, ma możliwość, by dostać się do potrawy… nie potrzebujemy się nią zainfekować! Dzieci ze względu na wciąż rozwijający się układ pokarmowy, są na zatrucie szczególnie narażone.
Jak parzyć jajka?
Najpierw jajo umyj, pod bieżącą wodą.
Następnie, włóż je do szklanki z wrzącą wodą, na 10 sekund.
Małym dzieciom, dla zwiększonego bezpieczeństwa polecam zrobić to nieco dłużej: jajo w temperaturze pokojowej, wrzucić do garnuszka z gorącą wodą i gotować przez minutę, następnie ostudzić zimną wodą. Teraz można spokojnie zbić skorupkę i oddzielić żółtko, od białka!
JM.