Czym zagęścić zupę, bez użycia mąki?

Czym zagęścić zupę?

Zamiast wszechobecnej mąki pszennej, którą kiedyś, w czasach głodu dodawano dla podbicia kaloryczności, szybszego „najedzenia” (już wiadomo, że to nie działa, a uczucie jest tylko na chwilę) tanim kosztem.

Dzisiaj. W erze świata przesyconego węglowodanami, żywności pełnej pustych kalorii, otyłości, cukrzycy… Zdroworozsądkowe jest jej ograniczanie. Przecież MĄKA PSZENNA we współczesnym świecie jest w większości produktów, które spożywamy. Jako tani wypełniacz, zapychacz. Czy musimy jeszcze jej dosypać do zupy?

 

Wiem, że ciężko zmienić przyzwyczajenia z dnia na dzień. Czasami potrzebujemy też urozmaicenia. Dlatego pokażę Wam kilka trików na zagęszczenie zupy, bez użycia mąki pszennej.

 

 


Do zagęszczenia użyj:

  • Warzyw z zupy! Gdy zupa jest już ugotowana, zblenduj wszystkie (lub część) warzyw, które włożyłaś do garnka. Zupa jest gęstsza, warzywa wykorzystane, brzuszki zadowolone.
  • Czerwonej soczewicy. Na początku gotowania, wraz z innymi składnikami wsyp do zupy opłukaną wcześniej na sicie soczewicę. Przyjemnie zagęszcza zupkę i wzbogaca ją w wartości odżywcze.
  • Zblendowanej cukinii, batata, ziemniaka, dyni. W zależności od rodzaju zupy i preferencji smakowych, możesz dorzucić w trakcie gotowania jedno z wyżej wymienionych warzyw, a gdy zmięknie… wystarczy zblendować i otrzymasz zagęszczoną wersję zupki.
  • Żółtko jaja! Gdy zupa się ugotuje, możesz wlać do gara lub na talerz żółtka jajek! Świetnie zagęszczą zupę, a co najważniejsze: kosmicznie odżywią organizm! (Jak wyparzać jajka dla Dzieci, przeczytasz tutaj).
  • Zamiast mąki pszennej, możesz użyć mniej przetworzonej, bogatszej w wartości odżywcze: mąki jaglanej, z amarantusa, quinoa lub pełnoziarnistej ryżowej (nie są rafinowane, jedynie rozdrobnione). Łyżkę lub dwie mąki wsyp do szklanki z zimną wodą, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do gotującej się zupy!
  • Do zagęszczania krupniku świetnie sprawdza się dodanie na początku gotowania kaszy jaglanej, lub jęczmiennej (wcześniej opłukanej lub namoczonej w wodzie);

 

 

Jeśli MUSISZ zagęszczać, zamiast pszenicy użyj jednego z wyżej wymienionych!

Dla chcącego nic trudnego. Warto szukać lepszych, korzystniejszych dla zdrowia rozwiązań i odchodzić od szkodliwych przyzwyczajeń.

 

JM.

 

 


Jeśli szukasz  inspiracji na proste i pyszne domowe zupy – ponad 20 przepisów i mnóstwo wskazówek znajdziesz w moim e-booku Talerz Ciepłej Zupy pod linkiem.

2 odpowiedzi

    1. Są to pradawne odmiany zbóż, nie poddane modyfikacją, w mojej opinii bezpieczne, ale obserwuj jak się czujecie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie