Czy można jeść zielone ziemniaki?
My nigdy nie jemy zielonych ziemniaków.
Dlatego, że zawierają solaninę, która jest niebezpieczna dla zdrowia.
Solanina i objawy zatrucia
Solanina powstaje, by chronić ziemniaki przed szkodnikami. Jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych – na polu (gdy ziemniak nie jest przykryty ziemią) lub w trakcie nieodpowiedniego przechowywania (gdy na ziemniaki pada światło).
Spożycie nadmiernej ilości solaniny może dawać objawy żołądkowo-jelitowe, a także neurologiczne.
Nie odkrawaj
Zielonego ziemniaka nie warto jeść, nie warto również odkrawać zielonej części (ponieważ nie mamy pewności ile solaniny w nim pozostało). Najkorzystniejsze dla zdrowia jest wrzucenie takiego ziemniaka do kompostu.
Jak przechowywać ziemniaki?
W warunkach domowych najkorzystniej jest przechowywać ziemniaki w ciemnym i chodnym miejscu, bez dostępu do światła.
Czy próbowałaś już odbrzuszkowe pieczone na smalcu gęsim ziemniaki z cząbrem? -> TUTAJ PRZEPIS
Pamiętaj, że zdrowie zaczyna się… OD BRZUSZKA ☀️
JM.