10 minut + pieczenie
dowolna

Taaak, czasami robimy domową, lepszą wersję frytek!

Czyli… pieczone warzywa.

Bo te frytki gotowe to bardzo czesto nie tylko ziemniaki. Czytałaś kiedyś skład? 😉

Moja wersja jest prosta w wykonaniu oraz składa się z naturalnych składników.

Składniki:

  • ziemniaki i inne, ulubione warzywa
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego (choć ja najbardziej lubię smalec gęsi)
  • sól kamienną
  • cząber

Przygotowanie:

1. Ziemniaki i inne warzywa jeśli jest potrzeba: obierz, a następnie umyj i pokrój na mniejsze części.

2. Ułóż w płaskim naczyniu do pieczenia. Posyp cząbrem.

3. Nałóż smalec. Nie musisz rozpuszczać. Po chwili spędzonej w piekarniku rozpuści się.

4. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 30-40 minut w termoobiegu.

5. Po wyciągnięciu posyp solą kamienną i…

Chrup ze smakiem 😉

 

Cząber oraz sól są super przyprawami do ziemniaków! Sól dokwasza żołądek, wspierając procesy trawienne. Cząber… również wspiera trawienie, a dodatkowo zapobiega powstawaniu w organizmie wilgoci! Do ziemniaczków perfekcyjnie 👌

JM.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie