Przepis na zimę: pyszna cukinia w pomidorach – baza na leczo (3xbez)

30 minut + gotowanie
dowolna

Sezon cukiniowy w pełni! Dlatego przychodzę dziś z przepisem na… warzywne słoiki, w których zamknięta jest pyszna CUKINIA W POMIDORACH – idealna baza do na leczo.

Wystarczy, że zimą podsmażysz na maśle klarowanym cebulę i dodasz zawartość warzywnego słoika. Masz pyszny i ciepły dodatek do jaj 😊

Składniki:

  • 2kg cukinii (ja użyłam również patisonów)
  • 1.5kg dojrzałych pomidorów lub 1 litr przecieru z pomidorów
  • 2 łyżeczki soli kamiennej
  • 2 łyżeczki cząbru lub bazylii
  • Szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

1. Umytą cukinię pokrój na małe kawałki.

2. Dodaj sól.

3. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze części i dodaj do cukinii.

4. Dodaj cząber/bazylię i podlej wodą.

5. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, do czasu aż warzywa zmiękną.

6. Następnie przełóż do czystych słoiczków, wytrzyj dokładnie wieczka i zapasteryzuj w kąpieli wodnej lub w piekarniku.

I gotowe!

Smacznego 🥰

 


Daj znać czy lubisz takie przepisy!

Pamiętaj, że zdrowie zaczyna się… OD BRZUSZKA!

JM.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie