Przepis na: pyszne placki ziemniaczane, bez glutenu!

15 minut
dowolna

Przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane, które możesz wykonać z ziemniaków, a także z cukinii 😊

Przepis nie zawiera: glutenu, mleka, cukru glutaminianu oraz rafinowanych olejów roślinnych.

Składniki:

  • 10 ziemniaków lub 1 duża cukinia (po obraniu wychodzi ok. 500 g)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki babki płesznik
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki soli kamiennej
  • 1-2 łyżki smalcu lub masła ghee

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na tarce: połowę na drobnych oczkach, a połowę na grubszych.
    Cukinii nie odbieraj 😉
  2. Ziemniaki wyłóż na drobne sito, pod sitkiem układając miskę. Po 10 minutach zlej sok z ziemniaków do zlewu, pozostawiając mączkę, która osadzi się na dnie miski.
  3. Przełóż ziemniaki do miski, zetrzyj na drobnych oczkach tarki cebulę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj całość na gładką masę.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, lecz na średnim ogniu, z obu stron.

 

 


Placki ziemniaczane to przyjemne urozmaicenie jadłospisu i smaczne, sezonowe danie.

JM.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie