Przepis na prosty, tani i domowy… ocet jabłkowy!
Jest w pełni naturalny i bezpieczny oraz ma ogromną ilość zastosowań: w kuchni, w zdrowiu, w domu i w kosmetyce.
Dodatkowo: duży słoik, gaza lub nakrętka
1. Do dużego słoja włóż pokrojone jabłka (lub skórki i gniazda).
2. W osobnym naczyniu energicznie wymieszaj ostudzoną wodę z miodem (lub z cukrem).
3. Owoce zalej powstałą zalewą i ugnieć tak, by owoce nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Jeśli tak się wydarza, to dolej przegotowaną wodę, by przykryła jabłka.
Warto zostawić w słoiku przestrzeń i nie zapełniać słoja na full, bo w trakcie fermentacji zwiększy się objętość płynu.
4. Słój przykryj lnianą ściereczką i owiń gumką lub przykryj nakrętką (bez całkowitego zakręcania).
5. Przez pierwsze kilka dni mieszaj codziennie zawartość słoika, by jabłka nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Po około tygodniu – dwóch owoce powinny opaść na dno.
6. Przechowuj w ciemnym i ciepłym miejscu.
7. Po 4 tygodniach ściągnij matkę octową (taki żelowaty kożuch na powierzchni), a słoik przelej do szklanych butelek lub słoików – przechowuj w ciemnym o chłodnym miejscu.
Gotowe, na zdrowie!
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.