Jaką sól wybierać? Tylko naturalną, bez dodatków! Jaka sól jest naturalna oraz jakie dodatki może znaleźć w jej składzie? Warto poruszyć temat soli, bo każdy z Nas, codziennie, w niewielkich ilościach jej używa. Czy faktycznie jest się czego bać?
Moim zdaniem sól ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Pod warunkiem, że jest używana w NIEWIELKIEJ ilości oraz wybieramy sól DOBREJ JAKOŚCI: naturalną, nierafinowaną, bez substancji dodatkowych. W dużej ilości i rafinowanej (nienaturalnej) postaci szkodzi.
Rodzaje soli
Na początku rozróżnię dwie najpopularniejsze sole, ze względu na sposób pozyskiwania: sól morską i sól kamienną.
SÓL MORSKA- pozyskuje się ją przez odparowanie wody morskiej. Jest ceniona ze względu na właściwości zdrowotne i zawartość minerałów. Ja nie korzystam z soli morskiej. Moim zdaniem może zawierać zanieczyszczenia, ze względu na ogromną ilość toksyn w morzach i oceanach.
SÓL KAMIENNA- najbardziej popularne sole kamienne to: Kłodawska i Himalajska. Są to sole, których złoża powstały głęboko pod ziemią, bardzo dawno temu (kilka lub kilkanaście milionów lat temu), dlatego twierdzi się, że są wolne od zanieczyszczeń środowiskowych. Nie są więc, w tak dużym stopniu zanieczyszczone toksynami, wynikającymi z działalności człowieka. W naturalnej postaci są bogactwem minerałów. Z soli kamiennej, ja wybieram Kłodawską. Jest Nasza, Polska, po co szukać w świecie i przepłacać.
Dodatki i „SKŁADNIKI” w soli
Zastanawiałaś/łeś się kiedyś lub widziałaś/łeś , że sól ma magiczną listę „Składniki?”
Nawet skład soli należy czytać, bo… jest kilka haczyków i kilka dodatków, których warto unikać.
W sklepach odnajdziesz na opakowaniach różne określenia dla soli kamiennej, np. kuchenną, stołową, kamienną do przetworów. Która jest naturalna?
SÓL KAMIENNA to naturalna sól, która pozbawiona jest substancji dodanych. Polecam szczególnie sól kamienną Kłodawską. Jest bogata w mikroskładniki (pierwiastki śladowe, których potrzebujemy w „tyci, tyci” ilościach) i ma korzystny wpływ na gospodarkę elektrolitową, dzięki czemu ma wpływ na nawodnienie, wzmacnia trawienie, działa oczyszczająco i alkalizująco.
SÓL KUCHENNA/STOŁOWA warzona to sól oczyszczona, rafinowana (ługowana), więc nie znajdziesz w niej żadnych mikroelementów, a dodatkowo w jej składzie pojawia się substancja dodana- ŻELAZOCYJANEK POTASU (E536)!
🧪E536 jest dodawany jako środek przeciwzbrylający (żeby sól nie zbijała się w bryłę).
Jest toksyczny dla nerek i może podrażniać skórę!
Warto dodać, że sól kuchenna warzona, ze względu na to, że się nie zbryla (nie zapycha maszyn) i jest drobna (szybko się rozpuszcza) stosowana jest w przemyśle spożywczym (w wędlinach, pieczywie, konserwach, czipsach, słodyczach, i tak dalej…)
Sól jodowana czy niejodowana?
Ja wybieram naturalną postać soli kamiennej, niejodowaną.
Jod (a właściwie jodek potasu lub jodan potasu), którym wzbogaca się sól jest substancją lotną, dlatego bardzo często do soli dodaje się dodatkowo cukier, w postaci dekstrozy, która jest jego stabilizatorem. By jak najwięcej jodu pozostało w soli. Więc pytanie ile tego jodu w tej soli pozostaje np. po roku przechowywania? Z informacji do których dotarłam – uważam, że niewiele.
Ponadto jodan potasu w obecności żelaza wykazuje działanie prooksydacyjne. Zwiększa ryzyko chorób przewodu pokarmowego, a także chorób tarczycy.
Sól nie jest dobrym źródłem jodu! Jod jest bardzo ważny dla zachowania zdrowia, ale powszechny zabieg jodowania soli nie uzupełni jego niedoborów. Odsyłam więc do książki „Jod leczy” – tam znajdziesz odpowiedzi na pytania dotyczące właściwości, źródeł, suplementacji jodu 🙂
Sól w diecie dzieci?
Dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia, soli w codziennej diecie nie podajemy! – takie są oficjalne zalecenia. Ja uważam, że minimalne ilości soli kamiennej niejodowanej nie odgrywają szkodliwej roli. Problemem jest współczesna, oczyszczona sól i to właśnie ona (przez zawartość antyzbrylaczy) obciąża nerki.
Podsumowując
Nadmiar soli w diecie jest niekorzystny ale… w umiarkowanych ilościach sól kamienna odgrywa korzystną rolę w organizmie.
Więc sól zdecydowanie tak. ALE. Pamiętaj o jakości oraz i jej ilości.
Pozostawię Ci jeszcze kilka wskazówek:
- Zanim dokonasz zakupu, przeczytaj skład soli i wybierz świadomie;
- Szczyptę soli kamiennej możesz dodać do dzbanka z wodą, kompotu- świetnie nawadnia;
- Jeśli czujesz, że danie jest słone- dodałaś za dużo soli, czas zmienić nawyki;
- Sól kuchenną, warzoną wsyp do zmywarki, a do jedzenia leć kupić kamienną;
- Po kilku tygodniach stosowania naturalnej, kamiennej soli zauważysz, że Twój żołądek będzie dużo lepiej trawił.
Przegląd rynku
Gdzie kupuję?
U Rodziców w sklepie, jest dostępna naturalna sól kamienna z Kłodawy pod linkiem SÓL KAMIENNA.
Dla zdrowia,
JM.