Gdy zastanawiasz się co podać do jedzenia Dziecku, które smarka i kaszle, to świetnie trafiłaś! Gdy Dziecko ma katar i mokry kaszel, to polecam Ci wyłączyć z diety pszenicę i zamienić ją na anty-śluzową Królową, czyli… kaszę jaglaną!
Kasza jaglana ma wspaniałe właściwości wspierające zdrowie:
- Według TCM ma właściwości osuszające wilgoć i śluz, więc pięknie sprawdza się w stanach z nadprodukcją śluzu, czyli kataru i mokrego kaszlu.
- Ponadto jest lekkostrawna, dzięki czemu nie obciąża nadmiernie układu pokarmowego.
- Rozgrzewa organizm – szczególnie po wcześniejszym jej uprażeniu.
- Zawarte w niej minerały, witaminy oraz kwas krzemowy sprawiają, że ma korzystny wpływ na odporność.
- Dzięki właściwościom przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczym nie lubią jej… wirusy i bakterie.
Jak ją przygotować?
Dobrej jakości kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, a następnie dokładnie opłucz i ugotuj w wodzie z odrobinką soli kamiennej. Podaj z ulubionymi dodatkami lub z ciepłym rosołkiem.
JM.