10 minut + czas pieczenia
4 osoby

Szybki obiad z piekarnika, mój patent na danie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na stanie „przy garach” 😊

Składniki:

  • Udka z kurczaka (w dowolnej ilości, na zdjęciu są 4. Wybieraj mięso dobrej jakości);
  • 3 ziemniaki;
  • 4 marchewki;
  • 1-2 cebule;
  • 2 łyżki majeranku;
  • Szczyptę soli kamiennej;
  • Odrobinę pieprzu (najlepiej świeżo mielony);
  • 1 szklankę wody;

Przygotowanie:

  1. Do naczynia (z przykryciem, do pieczenia) włóż obrane i pokrojone ziemniaki i marchew.
  2. Połóż umyte uda. Przypraw: solą, pieprzem, majerankiem.
  3. Posyp pokrojoną cebulą.
  4. Podlej wodą.
  5. Piecz w 180 stopniach około 1.5 godziny.

Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, na ostatnie 20 minut możesz ściągnąć pokrywkę (ale sprawdź czy nie trzeba podlać wodą).

Taki obiad najbardziej lubimy z dodatkiem buraczków lub ogóra kiszonego 🥒

 

 

Smacznego!

JM.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook