Żurek to jedna z tradycyjnych, Wielkanocnych potraw. U Nas na stole gości raz w tygodniu, bo Bartuś uwielbia! Robimy prostą wersję, bez żadnych udziwnień. Na domowym zakwasie smakuje najlepiej, ale można kupić gotowy (warto wybrać ten z dobrym składem).
Nasz żurek ma dużo ziemniaków, czosnku, cebuli i majeranku. Gotujemy z białą kiełbasą (Naszą, domową – innej nie tykamy) lub z jajkiem na miękko.
Opcjonalnie: biała kiełbasa lub jajka.
1. Do zimnej wody w garnku wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.
2. Cebulę poszatkować i zeszklić na smalcu, na patelni. Dodać do garnka.
3. Czosnek przecisnąć przez prasę, dodać do garnka.
4. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie zalać zakwasem. Zagotować.
5. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku.
6. Podawać z białą kiełbaską lub jajkiem.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.