Przepis na syrop, który pięknie wspiera w przeziębieniu oraz w mokrym kaszlu – można stosować go u Dzieci oraz u dorosłych!
Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, więc wspaniale wspiera przy przeziębieniu, a także rozrzedza zalegająca wydzielinę, więc jest super wsparciem w mokrym kaszlu.
To tradycyjna, domowa, żywieniowa i zielarska receptura.
1. Cebulę porzekrój na pół i pokrój na paski (ja nie odbieram z łupiny, bo dzięki niej będzie mieć jeszcze więcej właściwości i mocy).
2. Następnie przełóż do małego garnuszka, podlej wodą i dodaj miód.
3.Delikatnie wymieszaj i ustaw na kuchni, na najmniejszej jej mocy.
4. Delikatnie podgotuj przez około 5 minut (są różne szkoły, ja sprawdzałam wiele i jestem wierna tej, by recepturę podgrzać).
5. Po wyłączeniu kuchni pozostaw na minimum 15 minut pod przykryciem (ale maksymalnie do 12 godzin).
6. Po tym czasie przecedź, przelej do słoiczka i gotowe.
7. Przechowuj w lodówce.
Dla Dzieci stosuję go 3-4 razy dziennie 1 łyżeczkę.
Dla dorosłych, w zależności od wagi, samopoczucia i obserwacji 2-3 łyżeczki.
Książki zielarskie zalecają, by nie podawać po godzinie 17, bo działa wykrztuśnie 😉
Znasz przepis, korzystasz?
Pamiętaj, że zdrowie zaczyna się… OD BRZUSZKA!
JM.
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.