Przepis na: pyszny truskawkowy kruszon, bez glutenu (3xbez)

15 minut + pieczenie
Blacha 20x20cm

Przepis na domowy, pyszny, kruchy kruszon z owocami bez: pszenicy, cukru i mleka krowiego! Proste i szybkie w wykonaniu, przepyszne ciasto, z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Składniki:

CIASTO:

🔸️1,5 szklanki mąki kokosowej (można rozdrobnić wiórki, na przykład w TM) lub mąki migdałowej – na kokosie wychodzi delikatniejsze – link do mąki

🔸️1,5 szklanki mąki owsianej (można rozdrobnić płatki owsiane) – link do mąki

🔸2 łyżki miodu lub syropu daktylowego – link do miodu

🔸️szczypta soli kamiennej – link do soli

🔸️200g masła (82% lub klarowane)

🔸️szczypta wanilii (opcjonalnie, ale nadaje fajny zapach)

.

OWOCE:

🔸️jako baza: 4 jabłka

🔸️jako dodatek: 1,5 szklanki dowolnych owoców, np. truskawek

🔸️0,5 szklanki owoców do posypania

🔸️szczypta kardamonu

(Na widocznym zdjęciu użyłam jabłek z truskawkami, ale wszystkie owoce jagodowe, a także ich mix- świetnie się komponują)

Potrzebujesz także: blaszki i papieru do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i ugnieć rękoma, do połączenia składników. Rzadko się zdarza, że się kruszy – wtedy podlej dwoma łyżkami wody.
  2. Następnie włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
  3. W tym czasie do garnka z grubym dnem wlej 3 łyżki wody i dodaj: obrane oraz pokrojone w drobną kostkę jabłka wraz z wybranymi owocami.
  4. Po zagotowaniu, gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, do czasu aż owoce zmiękną i zgęstnieją (woda wyparuje).
  5. Ciasto podziel na dwie nie-równe części: 3/4 i 1/4.
  6. Na wyłożonej papierem blaszce równomiernie ugnieć palcami 3/4 ciasta.
  7. Piecz około 20 minut, termo obieg, 200 stopni (aż spód ciasta się zarumieni).
  8. Po tym czasie wyłóż ciepłe owoce na podpieczony spód ciasta.
  9. Posyp (rozdrabniając palcami, jak kruszonkę) pozostałą częścią ciasta.
  10. Posyp świeżymi owocami (pół szklanki).
  11. Piecz ponownie około 30 minut, w 200 stopniach, z termo obiegiem.

.

Uwagi:
Z foremki najlepiej wyciągnąć po całkowitym ostygnięciu, bo najłatwiej się wtedy kroi i nie kruszy🍓

Jeśli ciacho będzie mało słodkie (rzadko się zdarza)- skrop na talerzu odrobiną świeżego miodu!

.
Czekam na relacje i Wasze kuchenne rewolucje 🍓

 

Smacznego,

JM.

Drukuj przepis

2 odpowiedzi

  1. Zaciekawily mnie propozycje 3xbez, ale Mleko jako mleko jest niedozwolone? Ale masło już przechodzi? Co z resztą? Śmietany, jogurty, kefiry. Pytam z perspektywy mamy alergika, w naszym przypadku bez mleka ma szerszą definicję.

    1. W przypadku Dzieci z alergią na bmk polecam użyć masła klarowanego. Masło klarowane jest tłuszczem, nie zawiera białka. Nie używam produktów zawierających bmk, a masła nie zaliczam do nabiału, a tłuszczów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie