Przepis na: Pulpety dla dzieci w sosie koperkowym 3xbez

1 godzina
2+2
Pyszne pulpety dla Dzieci oraz całej Rodziny! W delikatnym, kremowym, aksamitnym sosie koperkowym, 3xbez, czyli są wolne od: pszenicy (a także glutenu), mleka, cukru, glutaminianu. Posmakują każdemu! 🙂

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • płaska łyżeczka soli kamiennej
  • 2 łyżki tłuszczu, np. smalcu lub masła klarowanego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej lub gryczanej
  • ½ szklanki wody (aby ugotować kaszę)
Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • ½ selera korzeniowego
  • szczypta cząbru i kozieradki
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki koperku ogrodowego

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną opłucz, a następnie ugotuj w połowie szklanki wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, ze szczyptą soli kamiennej, do czasu aż kasza wchłonie całą wodę.
2. Cebule drobno poszatkuj. Podsmaż kawałeczki na patelni z łyżką smalcu, aż otrzymają złocisty kolor.
3. Zarumienione kawałki daj do miski wraz z mięsem mielonym, ugotowaną kaszą, jajkiem, solą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
4. W małym garnuszku rozgrzej łyżkę smalcu, krótko podsmaż obrane i pokrojone na mniejsze części cebulę, ziemniaki i seler oraz przyprawy. Podlej 300 ml wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, a po tym czasie zblenduj.
5. W większym garnku (z szerokim dnem) zagotuj około 150 ml wody, a następie z masy mięsnej uformuj w dłoniach kulki i ułóż w tymże garnku. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
6. Do zblenowanych warzyw dodaj 50–100 ml wody i poszatkowany koperek. Dodaj do garnka z pulpetami. Po zagotowaniu danie jest gotowe! Rozbudowany opis na kolejnej stronie.
.
.
Gotowe, smacznego, na zdrowie!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie