Przepis na: pyszne jabłka na ciepło

10 minut
2+2

Jabłka na ciepło: idealne „coś słodkiego” w okresie jesienno-zimowym. Pyszna, rozgrzewająca, sezonowa potrawa w okresie jesienno-zimowym.

  • Naturalnie słodkie rozwiązanie dla Dzieci, zamiast nienaturalnych produktów.
  • Wykonanie banalnie proste.
  • Proste, nieprzetworzone składniki.
  • Sezonowość zapewniona.
  • Dobry smak gwarantowany.

 

Dodatek masła klarowanego lub oleju kokosowego: obniża indeks glikemiczny jabłek, a dodatkowo dzięki zawartości średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych m.in. bardzo dobrze wspiera układ pokarmowy i… układ nerwowy! (Jak wiemy u rozwijającego się organizmu – to szalenie ważne właściwości)

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżek masła ghee (lub opcjonalnie nierafinowanego oleju kokosowego)
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • Maleńkiej szczypty soli kamiennej
  • Szczypty kardamonu (lub opcjonalnie cynamonu)

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz, raz jeszcze umyj.

2. Na patelnię wyłóż tłuszcz, a gdy się roztopi: dodaj pokrojone na mniejsze części jabłka, krótko podsmaż.

3. Następnie podlej wodą jabłka, dodaj kardamon oraz sól i duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 5 minut.

4. Po tym czasie dokładnie wymieszaj i… gotowe!

 

 

___________
Dbajmy o to, by jedzenie naszych Dzieci było poŻYWIENIEM, nie sztucznym żarciem.

Świadomość wartości i właściwości poszczególnych pokarmów pozwala dokonywać lepszych wyborów 🙏

Główna zasada? Wybieraj naturalne produkty, BEZ sztucznych dodatków i przygotowuj z nich potrawy.

Od Brzuszka – to tutaj zaczyna się zdrowie!

Drukuj przepis

4 odpowiedzi

  1. Wspaniała strona i przepisy! Dziękuję za wiedzę i przepisy, którymi Pani się dzieli:) regularnie będę odwiedzać i próbować przepisów w domu:) pozdrawiam serdecznie

      1. Cześć Asia ! Trafiłam do Ciebie przez Bogdana Smolorza i od kilku dni ciężko mnie oderwać od telefonu 😀 chłonę Twoje wpisy i porady, bo jesteś dla mnie jak kwintesencja tego, czego poszukuje od roku – odkąd zostałam mamą 🙂 czuje podobnie jak Ty – że dbanie o zdrowie mojej rodziny to moja odpowiedzialność i misja 🙂 wiele informacji dotyczących żywienia potwierdziło mi się u Ciebie, za Twoją sprawą przyspieszyłam proces wymiany chemii domowej na zdrową alternatywę, choć w niektórych kwestiach mam inne zdanie. Ale do brzegu !
        Co powiesz na bardzo popularne stwierdzenie, że gotowane jabłko powoduje zaparcia ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie