Przepis na: chrupiące, domowe paluszki rybne!

30 minut
dowolna

Przepis na domowe i chrupiące paluszki rybne.

Przepis nie zawiera: mąki, glutenu, glutaminianu, olejów, aromatów, mleka w proszku – czyli popularnych dodatków, które są w gotowych paluszkach rybnych.

Z uwagi na duże zanieczyszczenie mórz i oceanów- ryby nie traktuję jako podstawy diety, a raczej jako urozmaicenie jadłospisu. Staram się wybierać ryby dziko żyjące, z dużych zbiorników wodnych, nie hodowlane.

Składniki:

  • ryba (dziko żyjąca, nie hodowlana) – tutaj użyłam łososia oraz dorsza.

 

Na 250g ryby potrzebujesz też:

  • 1 jajo
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • sól kamienną
  • 3 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

1. Rybę pokrój na mniejsze i płaskie kawałki.

2. Posyp solą.

3. Na głęboki talerz wybij jajko i dokładnie roztrzep.

4. Na płaski talerz wsyp płatki jaglane.

5. Kawałki ryby otocz w jajku, a następnie w płatkach jaglanych.

6. Na patelnię wyłóż masło i włącz kuchnię.

7. Smaż rybę z obu stron, na nagrzanej patelni.

 

Po usmażeniu skropl sokiem z cytryny i… gotowe!

 

 

👉Więcej przepisów na obiady 3xbez – znajdziesz w moim e-booku DRUGIE DANIA.

 

 

Smacznego 😊

JM.

Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem, zielarzem – fitoterapeutą oraz specjalistką dietetyki TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia Dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie