2 godziny
20 słoików 500ml z 10kg pomidorów

Łatwy przepis na domowy przecier pomidorowy, bardzo szybki w wykonaniu, bez zbędnych dodatków. Idealny jako baza zupy pomidorowej, sos do spagetti, dodatek do leczo.

Składniki:

  • Pomidory (najlepiej przecierowe). Z 10kg pomidorów otrzymałam 20 słoików 500ml;
  • Sól kłodawska;
  • Pół szklanki wody;

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej pół szklanki wody.
  2. Pomidory umyj, usuń szypułki i przekrój, a następnie włóż do garnka.
  3. Gotuj pod przykryciem około 20 minut aż zmiękną. Od czasu do czasu przemieszaj żeby nie przywarły do dna garnka.
  4. Ugotowane dokładnie zblenduj na gładką masę, a następnie dosól do smaku. Ja na garnek dodaję 1 łyżkę soli.
  5. Przelej przecier do słoików i dokładnie zakręć (pamiętaj, że szyjka słoika i wieczko muszą być czyste i suche).
  6. Pasteryzuj w garnku z wodą (nalej wody do 3/4 wysokości słoika) ok. 15 minut, a po wyciągnięciu z garnka przełóż do góry dnem.

 

Możesz przecier przecedzić przez sito żeby uniknąć drobrych skórek, jednak dobry blender daje radę i nigdy tego nie robię.

 

Share on print
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, apiterapię, suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook