Otworzyć mroźną zimą słoik z musem i poczuć smak lata! Czy jest coś piękniejszego?
Nie wiem jak nazwać ten owocowy raj! Mus lub konfitura morelowo-jabłkowa! I to bez dodatku cukru!
morele;
jabłka;
Morele i jabłka w stosunku 2:1 to znaczy: 5 kg moreli i 2,5 kg jabłek 🙂
Morele umyć, usunąć pestki i wrzucić do garnka.
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, jeszcze raz umyć i wrzucić do garnka, w którym znajdują się morele.
2. Podlać niewielką ilością wody (ok. 1/3 szklanki).
3. Gotować około godzinę na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia.
4. Gdy owoce zmiękną zblendować, a następnie przelać do wcześniej umytych i osuszonych słoików.
5. Dokładnie wytrzeć szyjki słoika i mocno zakręcić.
6. Pasteryzować w garnku z wodą (3/4 wysokości słoika) przez około 20 minut.
7. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego!
Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.
Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.
Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.
Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.
2 odpowiedzi
Czy to samo można zrobić z brzoskwiniami?
Oczywiście:)