2 godziny
zależy od ilości użytych owoców

Otworzyć mroźną zimą słoik z musem i poczuć smak lata! Czy jest coś piękniejszego?
Nie wiem jak nazwać ten owocowy raj! Mus lub konfitura morelowo-jabłkowa! I to bez dodatku cukru!

Składniki:

morele;

jabłka;

 

Morele i jabłka w stosunku 2:1 to znaczy: 5 kg moreli i 2,5 kg jabłek 🙂

Przygotowanie:

Morele umyć, usunąć pestki i wrzucić do garnka.
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, jeszcze raz umyć i wrzucić do garnka, w którym znajdują się morele.

2. Podlać niewielką ilością wody (ok. 1/3 szklanki).

3. Gotować około godzinę na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia.

4. Gdy owoce zmiękną zblendować, a następnie przelać do wcześniej umytych i osuszonych słoików.

5. Dokładnie wytrzeć szyjki słoika i mocno zakręcić.

6. Pasteryzować w garnku z wodą (3/4 wysokości słoika) przez około 20 minut.

7. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!

Drukuj przepis

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie