Każdy Maluszek powinien codziennie zjeść… TALERZ ZUPY!
Ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, rosół, barszczyk, krupnik, warzywna, kalafiorowa, zalewajka, fasolowa, żurek… Każdy z Nas ma swoją ulubioną zupę. Zupy są super, są łatwe w przygotowaniu, są pyszne i powinny gościć codziennie na talerzu w każdym domu… szczególnie talerzu każdego Malucha!
Dlaczego zupy są super?
- są lekkostrawne, „dają” szybko energię, organizm zużywa minimalną ilość energii na strawienie (dlatego po zjedzeniu zupy jest Nam gorąco. A gdy zjemy drugie danie- jesteśmy senni, bo organizm najpierw musi zużyć dużo energii na trawienie aby ją później wyprodukować);
- są pełne witamin i minerałów (mimo strat wynikających z gotowania, wiele minerałów i witamin przechodzi z warzyw, ziół do wywaru).
Dodatek zieleniny, np. natki pietruszki lub koperku dodatkowo wzbogaci zupę w składniki odżywcze, np. witaminę C! - gdy dodamy warzywa, pełnoziarnisty ryż, kaszę… wtedy jest zbawienna dla jelit (źródło błonnika);
- gdy dodamy jajko, mięso, fasolę, groch będzie także źródłem białka!;
- pozwala „oszukać” anty-warzywnego Maluszka. Dodanie warzyw, których nie lubi można ukryć blendując zupkę, otrzymując krem;
- wywar przygotowany na mięsie i kościach jest bogaty w minerały i aminokwasy. Zawiera kolagen, który jest niezbędny dla stawów, kości, skóry, włosów i paznokci;
Dodatkowo:
- dzięki zawartym składnikom odżywczym zupy wzmacniają układ odpornościowy;
- działają kojąco na układ pokarmowy i pomagają odbudować nabłonek jelit;
- niezastąpione przy przeziębieniu, przemarznięciu i grypie;
- zupy są łatwe w przygotowaniu…
Po prostu zupy są super! Uczmy dzieciaki jeść zupy, gotujmy zupy, zachęcajmy do jedzenia zup, sami jedzmy zupy… 🙂 !


Jak przyprawiać?
- dodać dużo, dużo, dużo świeżych warzyw;
- sól himalajską, jest źródłem cennych minerałów (do 1 roku życia nie zaleca się dodawać soli do potraw dziecka);
- zioła, u Nas w każdej zupie jest: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, ale do niektórych dodajemy też: majeranek, czosnek, paprykę i inne;
- pieprz (jak kto lubi, ja nie lubię 😉
- spotkałam mieszanki warzywno-ziołowe do zup (bez glutaminianu,cukru i innych świństw);
Nie dodaję kostek rosołowych, Vegety, ziarenek itp… Czasami moja Mama znajdzie naturalne ale gotowe mieszanki warzywne do zup, wtedy testujemy (polecam w zimie, wtedy ciężko o świeże zioła i nowalijki),
ale… Duży dodatek świeżych warzyw i ziół daje najlepszy smak zupie. Serio 🙂
Czego nie dodawać do zup?
- glutaminianu sodu (obecny w większości gotowych przypraw, np. Kucharek, Vegeta, buliony itp;
- kostek rosołowych (ze względu na ww. glutaminian sodu, cukier, skrobię, tłuszcz palmowy, aromaty i inne);
- soli kamiennej (do 1 roku życia całkowity zakaz jakiejkolwiek soli);
- mąki;
- śmietany (jak od czasu do czasu to idzie przeżyć, jednak my wolimy niezabielane, klarowne)
Podsumowując: Nie ma obiadu bez zupy…
Bartusia ulubiona to ogórkowa, a Wasza?
PS: Zupy są super posiłkiem nie tylko dla Dzieci!
Dla zdrowia Maluszków,
JM.
2 odpowiedzi
Dzien dobry, mam pytanie- gdzie Pani kupuje warzywa na zupkę czy owoce?
Latem mam swoje, ogrodowe i dodatkowo kupuję w eko gospodarstwie. Zimą to,co mogę i co jest kupuję w ekologicznym gospodarstwie, a resztę w sklepie 🙂