Domowa wędlina, bez zbędnych dodatków

10 minut + czas pieczenia
W zależności od wielkości kawałka mięsa

Przepis na zrobienie domowej wędliny jest prosty i szybki w wykonaniu.

Z naturalnymi przyprawami. Bez konserwantów, bez glutaminaniu sodu, glukozy, maltodekstryny, białek sojowych, i tak dalej…

Składniki:

  • Kawałek mięsa bez kości (schab, indyk, cielęcina- co masz i lubisz);
  • Łyżeczka soli kamiennej;
  • Łyżka majeranku;
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę);
  • szczypta świeżego pieprzu;
  • szklanka wody;

Przygotowanie:

  1. Umyte mięso włóż w siatkę wędliniarską, obwiń sznurkiem kuchennym (jeśli jest zbity kawałek mięsa, nie jest to konieczne. W przypadku piersi z indyka, karkówki- warto to zrobić);
  2. Mięso natrzyj solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzem;
  3. Możesz zostawić na kilka godzin w lodówce (ale nie jest to konieczne);
  4. Włóż do naczynia żaroodpornego (z przykryciem), podlej szklanką wody;
  5. Piecz w 190 stopniach przez około 1,5 godziny (po godzinie sprawdź czy woda nie wyparowała, jeśli tak- podlej kolejną szklanką);
  6. Pozostaw do wystudzenia i… Smacznego!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie

Facebook