Suszone owoce są świetną alternatywą dla słodyczy, dobrym pomysłem na zaspokojenie ochoty na „coś słodkiego” i na dodatek mają korzystny wpływ na zdrowie, nie tylko najmłodszych.
Suszona żurawina, suszone śliwki czy rodzynki są doskonałym źródłem błonnika, wielu witamin i minerałów.
Dla dzieci wybieraj suszone owoce, do których utrwalenia nie użyto substancji konserwujących, np. dwutlenku siarki strong> (tlenek siarki, siarczany, siarczyny, E220) i innych, np. kwasu sorbowego (E200) które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie najmłodszych.
Pamiętaj, że w procesie suszenia (odparowania wody) zwiększa się zawartość suchej masy, w tym naturalnie występujących cukrów, dlatego wybieraj produkty, do których nie dodano dodatkowych ilo ści cukru rafinowanego lub syropu glukozowo-fruktozowego.
Nie było łatwo, nie jest ich wiele. Kochane Mamy, jeśli możecie coś polecić to skomentujcie proszę podając producenta, skład- dodam z wielką przyjemnością kolejne pozycje warte zjedzenia (nie mogłam nic więcej znaleźć, a tak szczerze to nie miałam czasu latać po marketach i czytać składy! Dodałam te pozycje, z których zwykle korzystam).
To w końcu dla dobra Naszych Maluszków 🙂
SUSZONE OWOCE
-
BIO PLANET, suszona żurawina niesłodzona BIO
suszona żurawina* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
-
NATURAVENA, ekologiczne rodzynki sułtanki
suszone winogrona niesiarkowane*, olej słonecznikowy* max 0.5%,
*produkty pochodzące z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
-
DOBRA NASZA, rodzynki sułtanki
rodzynki sułtańskie 98,9%, olej słonecznikowy
-
TESCO organic, rodzynki suszone
ekologiczne rodzynki sułtanki (99,5%), ekologiczny olej roślinny
-
BIO PLANET, śliwki bez pestek suszone
śliwki suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
-
HELIO, śliwki suszone bez pestek
Śliwki suszone bez pestek
Czytajmy składy, żeby nie okazało się, że w produkcie, który często kupujemy jest 40% cukru… Nie mówiąc już o szkodliwych konserwantach. Pamiętajcie, że substancje te zawsze najbardziej szkodzą Najmłodszym. To jest Nam i Naszym Maluszkom zupełnie niepotrzebne.
Dla zwiększenia bezpieczeństwa, warto zamoczyć suszone owoce w gorącej wodzie przez około 20 minut. Pozwoli to w jakimś stopniu usunąć z powierzchni część konserwantu.
Czekam na Wasze ulubione pozycje suszonych owoców z dobrymi składami 🙂
Dla zdrowia Maluszków,
JM.