Czytamy składy: śliwki suszone

 

 

Suszone owoce są świetną alternatywą dla słodyczy, dobrym pomysłem na zaspokojenie ochoty na „coś słodkiego” i na dodatek mają korzystny wpływ na zdrowie, nie tylko najmłodszych.

Suszona żurawina, suszone śliwki czy rodzynki są doskonałym źródłem błonnika, wielu witamin i minerałów.

Dla dzieci wybieraj suszone owoce, do których utrwalenia nie użyto substancji konserwujących, np. dwutlenku siarki (tlenek siarki, siarczany, siarczyny, E220) i innych, np. kwasu sorbowego (E200) które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie najmłodszych.

Pamiętaj, że w procesie suszenia (odparowania wody) zwiększa się zawartość suchej masy, w tym naturalnie występujących cukrów, dlatego wybieraj produkty, do których nie dodano dodatkowych ilo ści cukru rafinowanego lub syropu glukozowo-fruktozowego.

 

W poście tym postanowiłam przedstawić suszone owoce tylko z dobrymi składami, więc wszystkie pozycje są NA ZIELONO.
Nie było łatwo, nie jest ich wiele. Kochane Mamy, jeśli możecie coś polecić to skomentujcie proszę podając producenta, skład- dodam z wielką przyjemnością kolejne pozycje warte zjedzenia (nie mogłam nic więcej znaleźć, a tak szczerze to nie miałam czasu latać po marketach i czytać składy! Dodałam te pozycje, z których zwykle korzystam).
To w końcu dla dobra Naszych Maluszków 🙂

SUSZONE OWOCE


  • BIO PLANET, suszona żurawina niesłodzona BIO

Składniki:
suszona żurawina* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

  • NATURAVENA, ekologiczne rodzynki sułtanki

Składniki:
suszone winogrona niesiarkowane*, olej słonecznikowy* max 0.5%,
*produkty pochodzące z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych

  • DOBRA NASZA, rodzynki sułtanki

Składniki:
rodzynki sułtańskie 98,9%, olej słonecznikowy

  • TESCO organic, rodzynki suszone

Składniki:
ekologiczne rodzynki sułtanki (99,5%), ekologiczny olej roślinny

  • BIO PLANET, śliwki bez pestek suszone

Składniki:
śliwki suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

  • HELIO, śliwki suszone bez pestek

Składniki:
Śliwki suszone bez pestek

 

Czytajmy składy, żeby nie okazało się, że w produkcie, który często kupujemy jest 40% cukru… Nie mówiąc już o szkodliwych konserwantach. Pamiętajcie, że substancje te zawsze najbardziej szkodzą Najmłodszym. To jest Nam i Naszym Maluszkom zupełnie niepotrzebne.

Dla zwiększenia bezpieczeństwa, warto zamoczyć suszone owoce w gorącej wodzie przez około 20 minut. Pozwoli to w jakimś stopniu  usunąć z powierzchni część konserwantu.

Czekam na Wasze ulubione pozycje suszonych owoców z dobrymi składami 🙂

 

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie