Czy wiesz, że… pleśń to trucizna!

 

Dzisiaj na wstępie krótka bajka:

Za górami, za lasami żyła sobie Babcia, która miała Wnuczęta: Jasia i Małgosię. Babcia bardzo kochała Jasia i Małgosię, dlatego (jak to Babcia) starała się spełniać wszystkie zachcianki Wnucząt. Pewnego dnia Wnuki poprosiły Babcię o naleśniki z konfiturą (oczywiście) babcinej roboty.
Babcia zabrała się do pracy: przygotowała ciasto, a gdy naleśniki usmażyła , poszła do spiżarni po swój domowy truskawkowy smakołyk. Otworzyła słoiczek, a tam zielonkawy kożuszek. Ah, konfiturka nie może się zmarnować (pomyślała) i piękny przerościk pleśniowy łyżeczką ściągnęła. Raz, dwa, trzy naleśniczki truskaweczkami posmarowała i smacznego Wnuczętom życzyła.
I wszystko byłoby dobrze i pięknie. Babcia cudowna i kochana ale nieświadomie (niczym Baba Jaga) ukochane Wnuki truła…

 

Dlaczego pleśń jest trująca?

Pleśń (a dokładniej strzępki pleśni) wytwarzają jedne z najbardziej toksycznych substancji – mykotoksyny (można stwierdzić, że mykotoksyny są dla pleśni bronią, wtedy inne mikroorganizmy nie mogą się rozwijać i w zaatakowanym produkcie pleśń nie ma konkurencji). Są to bardzo niebezpieczne substancje o działaniu rakotwórczym, mutagennym i są szczególnie niebezpieczne dla dzieci.

Jest jedną z najgroźniejszych trucizn naturalnie występujących w przyrodzie.

Spożywanie żywności porażonej pleśnią może wywołać: alergie, grzybice, obniżenie odporności, choroby układu oddechowego, pokarmowego, rozrodczego…a regularne spożywanie nawet niewielkich ilości mykotoksyn może wywołać wiele chorób przewlekłych w konsekwencji prowadząc do rozwoju nowotworu.

Pamiętajmy, że organizm dziecka jest dużo bardziej wrażliwy na wszystkie toksyczne substancje niż dorosłego człowieka. Dlatego niezwykle ważne jest staranne unikanie i kontrola produktów, które mogą być porażone pleśnią.

 

Gdzie najczęściej znajdziemy trujące mykotoksyny?

  • w nadpsutych (miejscowo zgnitych) owocach i warzywach;
  • w zbitych jabłkach i gruszkach (charakterystycznym objawem jest watowata konsystencja);
  • we wszystkich produktach z widocznym kożuchem, strzępkami, przerostem pleśni;
  • w orzechach (obecność mykotoksyn najczęściej wykrywano w orzechach ziemnych);
  • mogą być obecne w gotowych sokach owocowych i warzywnych;
  • mogą być obecne w gotowych przetworach: dżemy, konfitury, koncentraty, przeciery… (jeśli niestarannie przebrano surowiec);
  • w mleku i jajach (u zwierząt karmionych skażoną przez pleśń paszą, np. spleśniałym zbożem, chlebem);
  • w źle przechowywanym ziarnie (a w następstwie mące i jej wyrobach);
  • itd…

Wysoka temperatura ani inne zabiegi technologiczne nie powodują usunięcia mykotoksyn z produktu.

 

Jak uniknąć spożywania mykotoksyn przez dzieci?

Usunięcie nadpleśniałej części owocu nie powoduje usunięcia mykotoksyn.
Ściągnięcie kożucha z konfitury nie powoduje usunięcia mykotoksyn.
W produkcie porażonym pleśnią mykotoksyny są obecne w całej jego objętości, a usunięcie widocznej części pleśni nie sprawia, że produkt nadaje się do spożycia.
  • Żywność spleśniałą (nawet w niewielkim stopniu) WYRZUCAMY. Nie odkrawamy nadgnitej części i nie podajemy dziecku takiego owocu, nie ściągamy kożucha pleśniowego z przetworów itd…
  • W miarę możliwości podajemy dziecku przetwory, musy, soki WŁASNEJ ROBOTY.
    Wtedy jesteśmy pewni, że żaden nadgnity owoc nie zatruł Nam całej partii.
  • Unikamy soków i produktów z dodatkiem soków zagęszczonych.
  • Unikamy starych warzyw (m.in. ziemniaków) i innych produktów o podejrzanym ziemistym smaku.

 

Oszczędzając pieniądze, spożywając nadgnite i spleśniałe produkty spożywcze (po usunięciu zmian) nie oszczędzamy zdrowia swojego i swoich dzieci.

 

Dla zdrowia Maluszków,

JM.

 

 

2 odpowiedzi

  1. Właśnie przeczytałam post na instagramie i wpadłam tutaj. To, ze nadgniłe lub spleśniałe trzeba wyrzucać jest dla mnie jasne jak słońce, ale co z warzywami, owocami , które leżały obok. Niestety często widze w sklepach spleśniałe owoce i nawet jeśli taki owoc zostanie usunięty przez sprzedawce i później go nie widać co wtedy? Czy taka żywność jest bezpieczna?

    1. Trudno jest odpowiedzieć na to pytanie zero-jedynkowo. Owoce jagodowe dosyć szybko „przechodzą pleśnią” ale mogą być sytuacje, w których owoc został zgnieciony lub już do pudełka nadgnity wsadzony. Moim zdaniem jeśli warzywa i owoce wyglądają na zdrowe i nie mają żadnych oznak porażenia pleśnią, nadają się do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Jestem technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i dietetykiem TCM.

Łączę wiedzę technologiczną, nowoczesną wiedzę o żywieniu z tradycjami wschodnimi, dietetykę funkcjonalną, terapie naturalne, ziołolecznictwo, terapię próżniową i suplementację.

Promuję naturalne metody wspierania odporności, świadome odżywianie i szeroko pojęty zdrowy styl życia dzieci oraz całej Rodziny.

Zapisz się do Newslettera!

Zapisując się do Newslettera zgadzasz się, aby otrzymywać wiadomości o nowościach, produktach i usługach związanych ze stroną odbrzuszka.pl. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Obserwuj mnie